Hlavní obsah

Výstava akademického malíře Vlastimila Kozáka v Přerově

Novinky, Jiří Šafránek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Muzeu Komenského v Přerově bude ve čtvrtek 17. února v 17.00 slavnostně zahájena výstava akademického malíře Vlastimila Kozáka. Vernisáže výstavy se zúčastní i malířova dcera Drahomíra Keilingová, která pronese úvodní slovo.

Foto: Muzeum Komenského v Přerově

Pozvánka na výstavu.

Článek

Akademický malíř Vlastimil Kozák byl typem renesenčního člověka. Byl umělec, literát, znalec květeny, uznávaný skalničkář i významný ornitolog. Vytvořil celou řadu obrazů, kreseb a studií. Narodil se 21. ledna 1911 v Bedihošti u Prostějova a k jeho 100. výročí narození zařadilo Muzeum Komenského v Přerově do výstavního programu retrospektivní výstavu.

K zhlédnutí budou raná realisticky pojatá díla ovlivněná krajinářem prof. Otakarem Nejedlým, u kterého v letech 1939 až 1946 studoval na Akademii výtvarného umění v Preze.

Na výstavě budou i obrazy z 50. a 60. let malované uvolněným rukopisem až po expresionisticky laděné krajinky pozdního období, které ukazují smysl pro monumentální pojetí přírody i výraznou citlivost a lásku k Přerovskému kraji. Patnáct olejomaleb je doplněno kresbami, fotografiemi ze života umělce a také jeho literární tvorbu.

Výstavu ze sbírek Muzea Komenského v Přerově obohacují díla ze soukromé sbírky Drahomíry Keilingové a z majetku města Andělská Hora, kde umělec trávil poslední chvíle svého života.

Reklama

Výběr článků

Načítám