Hlavní obsah

Vyšla kniha mapující papírový svět v Česku v letech 1970 - 1976

Novinky, Martina Váňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kniha s názvem Papírová archeologie 2 je na světě. Dozvíte se v ní mnoho o papírovém modelářství v Česku, fenoménu, který především díky časopisu ABC má dodnes mnoho příznivců.

Foto: Martina Váňová
Článek

Pokud se zajímáte o starší papírové modely nebo rádi vzpomínáte na dětství, kdy jste se pokoušeli slepit vystřihovánky z časopisu ABC, určitě jste se setkali s týmem papírových archeologů.

Pod tímto označením lehce evokujícím legendární televizní „egyptology“ se skrývá parta nadšenců, sběratelů, modelářů – zkrátka odborníků, kteří se po dlouhá léta zabývají historií papírového modelářství. Jména Stanislav Fajkus, Josef Kropáček a Robert Pavelka jsou dobře známá svými publikačními aktivitami, pořádáním tematických výstav a spolupracují také s naším muzeem.

Muzeum papírových modelů v Polici nad Metují je partnerem zbrusu nové publikace, na kterou po tři roky čekala spousta fanoušků. Právě vyšla Papírová archeologie 2, již druhý díl encyklopedie podrobně mapující historii vystřihovánek v časopise ABC. Tentokrát se papíroví archeologové zaměřili na ábíčka ročníků 15 - 20 z let 1970 - 1976, což byla v očích pamětníků „zlatá éra“ časopisu.

Kniha je graficky a obsahově výpravná a bohatá, na 256 stranách najdete 800 obrázků a nespočet zajímavých informací. Autoři se nespokojili se suchým výčtem faktů o samotných vystřihovánkách z ABC – ty nelze oddělit od vývoje celého časopisu a ten od kontextu doby, ve které existoval. Celá kniha se místy blíží výpovědi jedné generace o době před čtyřmi desítkami let. Zaobírá se též dobovými vystřihovánkami jiných vydavatelů, mimo ABC.

„Kmotrem“ knihy je známý spisovatel, modelář, autor vystřihovánek a letecký nadšenec Václav Šorel. Připojil do knihy úvodní slovo, hrst vzpomínek na Františka Kobíka a několik unikátních fotografií.

Podobně jako v prvním díle encyklopedie je i v tomto něco k vystřižení a slepení: hlavním lákadlem bude dosud nevydaný model historického nádraží a vlaku z počátku 20. století od arch. Richarda Vyškovského. Dále pokračuje původní série kartiček Archeologického atlasu s obrázky slepených papírových modelů, a aby bylo kde je ukládat, další známý autor Ladislav Badalec připravil pro tuto knihu originální slepovací krabičku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám