Hlavní obsah

Vyšetření dříve odhalí Alzheimerovu chorobu

Novinky, Dana Lipovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně (KNTB) jako jedna z prvních v České republice a jediná ve Zlínském kraji zavedla speciální vyšetření, které je schopno odhalit Alzheimerovu chorobu již ve fázi před plným rozvojem klinických příznaků. Toto vyšetření přitom v Česku nabízejí zatím jen tři pracoviště. Vyšetření provádí oddělení nukleární medicíny a PET/CT.

Foto: Nikola Hofmanová

Vyšetření se provádí na přístroji PET/CT.

Článek

„Přesněji jde o vyšetřování neuritických beta-amyloidních plaků, jejichž zvýšený výskyt je nalézán v mozku pacientů s Alzheimerovou chorobou. Tyto plaky jsou odhalovány pomocí pozitivní emisní tomografie a radiofarmaka flutemetamolu značeného radioaktivním fluorem," popisuje vyšetření primář Oddělení nukleární medicíny a PET/CT Jaromír Bernátek.

Tato drahá metoda je plně hrazena pojišťovnou, vyšetření však provádí jen několik vybraných neurologických pracovišť. „Hodí se především pro pacienty v počátečním stadiu choroby, vyšetření je vysoce selektivní, musí se předem vyloučit všechny jiné možné příčiny,” uvádí primář Neurologického oddělení KNTB Jan Bartoník.

Prozatím byli touto metodou vyšetřeni pouze dva pacienti, jedním z nich je sedmdesátiletý Martin ze Zlína. „Přestože žiji aktivně, začal jsem mít velké problémy s pamětí a vzhledem k výskytu nemoci v rodině jsem se o problematiku začal aktivně zajímat. Zúčastnil jsem se dlouhotrvajícího výzkumného projektu v CEITEC Brno pod vedením profesorky Rektorové a byl jsem tam podrobně vyšetřen na paměť a kognitivní funkce. Nakonec jsem mohl absolvovat vyšetření ve Zlíně - naštěstí se Alzheimerova nemoc nepotvrdila. Velkým pozitivem tohoto vyšetření je jistota, že nemoc nebudu mít minimálně dalších deset až patnáct let.  Rád bych poděkoval všem lékařům za pomoc," říká s úlevou Martin.

V případech, kdy se diagnóza Alzheimerovy nemoci potvrdí, mají neurologové k dispozici léčebné preparáty (tzv. kognitiva), které dokážou průběh nemoci zpomalit, zmírnit jednotlivé symptomy a tím zlepšit kvalitu života pacientů. „Jejich největší přínos je však zejména v počáteční fázi onemocnění. Kauzální léčbu, tedy léčbu příčiny, která způsobuje toto závažné onemocnění, zatím bohužel k dispozici nemáme,” uzavírá Bartoník.

Reklama

Výběr článků

Načítám