Hlavní obsah

Vynikající nizozemská hobojistka Pauline Oostenrijk zahraje poprvé v Praze

Novinky, Lucie Maňourová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na konci ledna zavítá poprvé do Prahy fenomenální nizozemská hobojistka Pauline Oostenrijk. Do Smetanovy síně Obecního domu ji pozvali Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK a jeho hlavní hostující dirigent Jac van Steen. Společně uvedou 22. a 23. ledna Hobojový koncert Bohuslava Martinů.

Foto: Lucie Maňourová

Pauline Oostenrijk

Článek

Dále zazní Sinfonietta Alexandra Zemlinského a symfonické básně podle Karla Jaromíra Erbena Vodník, Polednice a Holoubek od Antonína Dvořáka.

Pauline Oostenrijk si skladbu Bohuslava Martinů zamilovala již před mnoha lety, kdy ji hrála v Utrechtu, nyní koncert vybrala spolu s dirigentem k příležitosti Roku české hudby 2014.

„Koncert je pro sólistu velmi náročný, zejména druhá věta, kde jsou obtížné kadence, které pokrývají celý rozsah hoboje od spodních poloh až po tříčárkovanou oktávu. A když je hobojista unavený, má zahrát na konci věty takovou katarzní, pomalou a poměrně dlouhou pasáž, smutnou – jakýsi zpěv o rodné zemi. Zahrát ty dlouhé tóny je pak opravdu velmi náročné. Na nátisk, na všechno,“ popisuje sólohobojistka FOK Liběna Séquardtová, která skladbu premiérovala pro Anglii v Liverpoolu s dirigentem Liborem Peškem.

Všechny skladby chystaného večera jsou díly zralých autorů. Koncert pro hoboj a malý orchestr napsal Bohuslav Martinů (1890–1959) na sklonku svého života na objednávku českého hobojisty Jiřího Tancibudka, který působil v Austrálii. Premiéra se odehrála v Sydney roku 1956.

„Jiří Tancibudek si schoval Martinů autograf včetně dvou kadencí ve 3. větě. Nahrál však původně jen jednu z nich a s tou se skladba u nás až do roku 1989 hrála. Když Jiří Tancibudek přijel po revoluci do Prahy, přivezl s sebou rukopis i té druhé a my jsme ji teprve začali hrát,“ dodala Séquardtová. 

Český program i se Zemlinským

Čtyři symfonické básně podle balad ze sbírky Kytice Karla Jaromíra Erbena napsal Antonín Dvořák (1841–1904) po návratu ze Spojených států amerických, v roce 1896. Jde o jediné skladatelovy symfonické básně, tedy orchestrální skladby s programním obsahem. Na koncertě zazní tři z nich. 

Vídeňský rodák Alexandr Zemlinsky (1872–1942) do většinově českého programu také patří – šestnáct let totiž působil v Praze jako šéf opery pražského Nového německého divadla a jeho Sinfonietta op. 23 měla v roce 1935 premiéru právě v Praze, osm let po jeho odchodu. Efektní fanfára na začátku skladby je ideální pro otevření koncertu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám