Hlavní obsah

Vynikající herečka Dana Medřická zemřela před 31 lety

Novinky, Robert Rohál

Oduševnělá a něžná, ale také svůdně ženská a vášnivá. Temperamentní s nezbytným smyslem pro humor a nadsázku. V pozdějších rolích rázná a praktická, avšak stále šarmantní. Tak si diváci pamatují herečku Danu Medřickou, od jejíhož úmrtí uplyne 21. ledna už jedenatřicet let.

Foto: archiv autora

Radoslav Brzobohatý a Dana Medřická v televizním seriálu F. L. Věk.

Článek

Dana Medřická se narodila 11. července 1920 v Praze a první herecké krůčky podnikala u malostranských ochotníků, což ji dovedlo až na konzervatoř. Tam však studovala jen rok (1938 - 1939), aby vzápětí přijela nabídku k angažmá v brněnském Zemském divadle, kde působila až d roku 1942. Poté přešla do Pardubic, ale do konce druhé světové války si zahrála i v pražské Uránii.

Po roce 1945 působila krátce ve vinohradském divadle a potom hrála skoro deset let v Městských divadlech pražských. V roce 1960 přešla do činohry Národního divadla. K jejím nezapomenutelným postavám na první scéně patří Líza v Nachově Obchodníkovi s deštěm, Máša v Čechovově Rackovi, paní Vodičková ve Veselých paničkách windsorských, Hippodamie, Blanche ve Williamsově Tramvaji do stanice Touha, Brechtova Matka Kuráž a rozhodně Erži Urbánová v Örkényho Kočičí hře.

Na plátně debutovala roličkou Anky Halíkové ve filmu Skalní plemeno (1944), ale svou první velkou roli si zahrála až v detektivce Martina Friče Třináctý revír (1946). Na vzniku tohoto snímku je zajímavé, že původně ho začal v roce 1945 točit  jiný režisér s jinou hlavní představitelkou - Lídou Baarovou. Film ale nakonec dokončil Frič a do role barové tanečnice Frony obsadil právě pětadvacetiletou Danu Medřickou.

Další velké role ji neminuly ani v následujícím desetiletí, kdy sis zahrála například Márinku v životopisném filmu Mikoláš Aleš (1951), v němž postavu malíře ztvárnil Karel Höger. Krásnou postavou byla i její Slávka Hlubinová v Krškově filmu Měsíc nad řekou (1953). Režisér Václav Krška ji pak ještě obsadil do role sultánky v orientální pohádce Labakan (1956) a dramatu Zde jsou lvi (1958), kde měla opět za partnera Karla Högera. Zahrála si s ním rovněž v komorním příběhu Ošklivá slečna (1959), kde měla titulní roli.

Následující 60. léta byla ve znamení rolí maminek, které měla například ve filmech Malý Bobeš (1961) a Malý Bobeš ve městě (1962), ale do této dekády patří i její kosmonautka Nina ve sci-fi Ikárie XB 1 (1963), Gruzínka ve snímku Lidé z maringotek (1966) nebo v komediální poloze zahraná docentka Beránková ve Vorlíčkově komiksu Kdo chce zabít Jessii? (1966).

Role maminek a babiček na ni čekaly i v 70. letech, a to ve filmech jako Den pro mou lásku (1976) nebo Léto s kovbojem (1976). Matku hlavního hrdiny si zahrála  i v komedii Fandy, ó Fandy (1983). K pozoruhodnějším filmovým postavám, kterými se tak trochu vzdálila svým současnicím, patří i její Noyla ve Weiglově adaptaci divadelní hry Julia Zeyera Radúz a Mahulena (1970).

K nejvděčnějším příležitostem, které Dana Medřická dostala na televizní obrazovce, patří nejen postava energické lékařky Fastové v seriálu Nemocnice na kraji města (1977), ale rozhodně i její Anna v inscenaci Romeo a Julie na konci listopadu (1971) či její matinka v nesmrtelném sitcomu Taková normální rodinka (1971).

Životním partnerem Dany Medřické byl herec Václav Vydra ml., s nímž žila od roku 1945 až do jeho smrti (1979) a s nímž měla syna Václava Vydru nejml. (*1956), který působí také jako herec. Herečka zemřela na následky srdečního infarktu 21. ledna 1983, bylo jí teprve necelých třiašedesát let.

Reklama

Výběr článků

Načítám