Hlavní obsah

Výlet na Solárku někdy vede až nad mraky a beskydské ostrovy

Novinky, Dušan Jurek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Výlet na Solárku představuje nenáročná procházka překrásnou přírodou - vhodná i pro nejmenší turisty s výhledy na vrcholy Beskyd.

Foto: Dušan Jurek

Cesta ranní mlhou

Článek

Nenáročná trasa začíná na vlakovém nádraží, případně přilehlém parkovišti, po modré značce KČT projdete vilovou zástavbou města Frýdlantu nad Ostravicí a pak začnete zvolna stoupat po svahu Ondřejníku k bývalé chatě Solárka ve stejnojmenné lokalitě…

Tak nějak by mohl znít úvod pozvání na tuto turistickou vycházku. Je to skutečně nenáročná trasa vhodná také pro rodiče s dětmi, nabízející v celém svém průběhu nádherné výhledy na okolní vrcholy Beskyd a samozřejmě na jejich nejvyšší vrchol - Lysou horu s dominantou televizního vysílače.

Turistická značka modré barvy vás zavede stoupající lesní cestou až pod vrchol Ondřejníku (890 m nad mořem), kde najdete stejnojmennou  turistickou chatu Ondřejník, v  jejímž sousedství jsou ještě dnes vidět ohořelé trosky chaty Solárka. Ale to není ten správný pohled.

Ten, pro který jste výšlap podnikli, se vám otevře při pohledu přes vrcholky stromů na údolí Ostravice, sevřené svahy Lysé hory i Smrku, při pohledu k severu se vám otevře pohled na otevřenou krajinu ubíhající až k polským Katovicím. Krása beskydské krajiny, rozprostírající se před vámi, vás naplní příjemným pocitem klidu, uspokojení a na pár okamžiků dá zapomenout na svět stressu všedních dnů. Součástí lokality Solárka je také kamenná kaplička sv. Antonína stojící nad svahem a střežící klid v údolí.

Možná se stanete svědky startů větroňů z frýdlantského letiště na protilehlém úpatí Lysé hory a se zakloněnou hlavou budete sledovat jejich tichý let nad vašimi hlavami. Nezapomenutelným zážitkem se stane, když v podzimním dni vystoupáte nad mraky v údolí a okolní vrcholy před vámi vyvstanou jako ostrovy zalité ještě hřejícími slunečními paprsky.

Ti náročnější mohou od chaty pokračovat po modré turistické značce na vrchol Skalky (964 m nad mořem), z něj pak sestoupit do Kunčic pod Ondřejníkem a vlakem se vrátit zpět, případně nabrat jiný směr podle nabídky tras KČT. Ostatní, kteří pojali svůj výlet jako nenáročnou vycházku přírodou Beskyd, se mohou vrátit zpět po zpevněné cestě a na rozcestí se rozhodnout, zda si přece jen neprodlouží svou procházku a nezamíří na Opálenou, chatu  se skvělou kuchyní. Přes Čeladnou se pak vrátí po břehu Čeladenky zpátky do výchozího bodu.

Své kouzlo má cesta na Ondřejník v každém ročním období, nerozhoduje, zda je jaro, léto či podzim. V přicházející zimě můžete navíc využít místní běžkařské trasy, mimochodem na své si přijdou i tak slabí běžkaři, jako já.

Takže pokud nemáte např. o víkendu nic na práci a netoužíte po adrenalinovém výkonu, vydejte se na Solárku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám