Hlavní obsah

Vsetín je místo zaslíbené cykloturistice, nabízí stovky kilometrů značených okruhů

Novinky, Zdeněk Urbanovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vsetín, město v srdci Valašska, může být právem považován za místo zaslíbené cykloturistice. Stovky kilometrů značených okruhů, krásné hřebenové trasy i nenáročná cyklostezka Bečva, to je stručná charakteristika možností, které čekají na návštěvníky.

Foto: Zdeněk Urbanovský

Přírodní stezka podél Bečvy u obce Pržno

Článek

Výchozí bod všech cykloturistických tras naleznete nedaleko vsetínského Dolního náměstí u Městských lázní vedle mostu přes řeku Bečvu. Trasy, koncipované jako okruhy, se odsud rozbíhají na všechny strany. V terénu jsou značeny žlutým, modrým, zeleným či červeným značením. Různá délka, technická a fyzická náročnost okruhů dává možnost vybrat si podle vlastních schopností a momentální kondice.

Velmi oblíbená, ač kvůli převýšení náročná, je "zelená" trasa s číslem 6119, vedoucí na hřeben Vsetínských vrchů. V úvodu se pořádně zahřejete stoupáním do sedla Dušná. Stoupání se můžete vyhnout, pokud využijete cyklobusu, který na Dušnou o víkendu zajíždí.

Z Dušné vede asfaltová lesní cesta na rozcestí pod Vsackým Cábem. Zde přijde k chuti krátký odpočinek a občerstvení ve stejnojmenném hotelu. Ze Vsackého Cábu trasa okruhu míjí rozcestí pod Ptáčnicí a mírným klesáním po lesní cestě směřuje na boční hřeben do osady Santov, kde je ve stylové hospůdce další příležitost k obnově sil, ale také k vyhlídce na panoramata, která nabízejí okolní hory.

Po prudkém sjezdu trasa vede po silnici k přehradě Bystřička. V Bystřičce se můžete rozhodnout, zda se vydáte přes Růžďku stoupáním zpět pod Dušnou a odsud do Vsetína, nebo k návratu do výchozího bodu zvolíte o něco delší, ale pohodlnou variantu, kterou nabízí cyklostezka Bečva. Přibližná délka trasy je 40 - 45 km, je vhodná zejména pro horská kola.

Vsacký Cáb, ležící na hřebeni Vsackých Beskyd, nabízí také další možnosti výletů. Krásná hřebenovka směřující na Soláň uspokojí vyznavače horských kol jak svým profilem, tak podmanivou krajinou. Je potřeba sledovat červené turistické značení, protože značená cyklotrasa č. 6120 z hřebene Lušovky odbočuje do údolí Dinotice, kde se v Halenkově napojuje na cyklostezku Bečva. Tu si užijí především rodiny s dětmi. Její rovinatý profil a vedení mimo motorovou dopravu z ní dělají ideální tip pro rodinné výlety.

Reklama

Výběr článků

Načítám