Hlavní obsah

Vrbenské lišky se vody ani soupeřů nebojí

Novinky, Alena Kiedroňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemusíme vyhrát, jen nechceme dorazit jako poslední. Takové je motto týmu Vrbenské lišky, který míří na 4. festival dračích lodí na Slezskou Hartu. Tréninky začínají už v pátek, hlavní závody se jedou v sobotu a neděli od devíti hodin dopoledne.

Foto: Ladislav Olejníček

Vrbenské lišky budou stylově označeny. K výbavě patří liščí ouška i ocásky. Na snímku členové týmu Robert Sivulka a Pavla Müllerová.

Článek

V Leskovci i ve vodách Slezské Harty budou i mezi 52 přihlášenými týmy Vrbenské lišky nepřehlédnutelné. Vybaveny jsou jednotnými dresy s tričky, kšiltovkou, liščími oušky i ocásky. Hecovat je k vrcholnému výkonu bude i jejich maskot. Kdo jím bude, zatím prozradit nechtějí.

I když Vrbeňáci startují letos poprvé, netřeba je podceňovat. V týmu zpod jesenických hor, složeném tak půl na půl z lišáků a lišek, totiž usednou s pádly hasiči, sportovci, učitelky i úřednice, ale také radní či podnikatelé. Pestrá skupina odhodlaná zdolat závod na dvě stě i tisíc metrů i kopec legrace.

„Jsme připraveni, na místo jedeme už ve čtvrtek, kdy si vytyčíme prostor našeho tábora Vrbenských lišek,” potvrdil radní a jeden z lišáků Petr Kopínec.

Starostka Květa Kubíčková nebude v partě Vrbenských lišek chybět, ale pádlování raději přenechá druhým. „Já budu fandit a třeba rozdávat guláš. Ohromně se těším, závod dračích lodí, to je prostě legrace, dobrá parta, soutěživost. Nemusíme vyhrát, důležité je nedojet jako poslední.”

Její zeť, dlouholetý vodák, v pátek povede trénink týmu a v sobotu jako háček pojede první závod. V pátek si rozvrhne, jak kdo bude v dračí lodi sedět a pádlovat, důležité je, zda je člověk pravák či levák, jak je velký i těžký a jak zdatný. Dvacet lidí pádluje, další bubnuje a udává tempo, vzadu loď drží v lajně kormidelník.

„Tým jsme sestavovali několik týdnů a jsou v něm také lidé, kteří se přihlásili na naši výzvu zveřejněnou na webových stránkách města Vrbna pod Pradědem. Závod dračích lodí oslovil i mnohé vrbenské firmy, které nám finančně vypomohly. Z rozpočtu města jsme uhradili jen poplatek za účast, vše ostatní pokryjeme sponzorsky. Sami členové týmu přispějí na zdárný průběh akce,” potvrdila jedna z členek týmu, místostarostka Ing. Pavla Müllerová.

Vrbenské lišky už pozvaly občany svého města, ať se z hor vydají k vodě a na břehu Slezské Harty fandí po horalsku liščím barvám. Nabídka je to zajímavá, o víkendu má být počasí ukázkově letní, i na koupání. Parta lišek ale udělá vše pro to, aby poměrně vratkou dračí loď nepřevrhla a vodu na vlastní kůži užila teprve po závodech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám