Hlavní obsah

Vraťte Plzeňský Prazdroj zpátky do plzeňských rukou, žádají původní vlastníci

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právovárečné měšťanstvo v Plzni, které je nejstarší existující stavovskou korporací v Čechách, je přesvědčeno, že je dosud jediným právoplatným vlastníkem jeho údajně znárodněné firmy Měšťanský pivovar v Plzni, resp. jeho majetkové podstaty, která je dnes začleněna do Plzeňského Prazdroje a. s.

Foto: Magistrát města Plzně

Záměr plně podporuje i primátor města Plzně Martin Zrzavecký.

Článek

Svým prohlášením z 13. července upozorňuje případné zájemce o koupi PP a. s. na jeho nezadatelná práva a chce požádat vládu a parlament o součinnost, aby byly napraveny historické křivdy a údajně znárodněný majetek navrácen původním vlastníkům.

Právovárečné měšťanstvo v Plzni získalo povolení k výrobě piva již v roce 1842 a toto pivo – Pilsner Urquell - proslavilo Plzeň po celém světě. Když byl po II. světové válce tehdejší Měšťanský pivovar znárodněn, bylo to v rozporu i s tehdejší znárodňovací legislativou a i s tehdy platnou Ústavou ČR. Právovárečné měšťanstvo v Plzni tak nikdy nepřestalo být majitelem pivovaru, jehož nástupcem je dnes Plzeňský Prazdroj.

„Výměr, kterým byl v prosinci roku 1948 určen rozsah znárodnění, nepodepsal příslušný ministr, jak vyžadoval zákon, ale subalterní úředník. Řada nálezů Ústavního soudu ČR v obdobných případech jednoznačně potvrzuje, že rozhodovací pravomoc ve věcech znárodnění či jeho rozsahu byla svěřena výlučně do rukou ministra, jedná se tedy o zcela nicotný akt. Čili de iure ke znárodnění nikdy nedošlo. V souladu s řadou judikátů je tedy vlastníkem Plzeňského Prazdroje původní Právovárečné měšťanstvo v Plzni. Rovněž tehdy platná Ústava umožňovala přechod vyvlastňovaného majetku až po vyplacení náhrady. K tomu však nikdy nedošlo,” řekl Karel Svoboda, předseda Správní rady Právovárečného měšťanstva v Plzni.

Snaha o nápravu křivdy nebyla zatím úspěšná ani po roce 1989, kdy byl pivovar nešťastně privatizován a po kauze známé jako České pivo se přes IPB dostal do vlastnictví společnosti Nomura. Ta ho později odprodala současným vlastníkům, společnosti SAB-Miller.

„Stát prodal něco, co mu nepatřilo. Není možné říci, že pivovar někdo nabyl v dobré víře, protože na nejistý stav ohledně vlastnictví jsme všechny písemně upozornili, většina zájemců dokonce kvůli tomu ze soutěže vypsané Nomurou odstoupila,” uvedl Svoboda s tím, že nyní je ideální situace k jednání o způsobu narovnání vztahů, protože současný vlastník ohlásil záměr firmu prodat.

Tento záměr plně podporuje i primátor města Plzně Martin Zrzavecký. Město je totiž členem Právovárečného měšťanstva v Plzni.

„Chtěl bych na tomto místě jasně říci, že město postup právovárečníků podporuje a budeme za návrat tohoto rodinného stříbra zpátky do plzeňských rukou bojovat. Privatizace po revoluci nepřinesla zdaleka takové ovoce, v jaké jsme doufali, a ve srovnání s historickým přínosem původních majitelů měšťanského pivovaru to vychází ještě hůře. Máme analýzu profesora Eliáše, že nárok právovárečného měšťanstva je oprávněný, a chceme jako plzeňští patrioti nápravu historické křivdy a návrat pivovaru Plzeňákům,” řekl primátor Zrzavecký.

Související témata:

Výběr článků

Načítám