Hlavní obsah

Vranovice zvou nejen do Muzea vinařství

Novinky, Michal Rapco

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum vinařství a nová vinárna - to jsou dvě novinky, které od letošního roku mohou být důvodem, proč navštívit jihomoravské Vranovice.

Foto: Michal Rapco

Vnitřní posezení ve vinárně

Článek

Muzeum vinařství s vinotékou místních vinařů bylo ve Vranovicích otevřeno 11. června. Nachází se za obecním úřadem na ulici Pinďulky. Jeho otevírací doba je: pátek 13 - 20 hodin, sobota 10 - 20 hodin a neděle 10 - 18 hodin.

Ještě o něco dřív, koncem května, zahájila ve Vranovicích provoz nová vinárna Celnar. Nabízí příjemné vnitřní i venkovní posezení a k ochutnání pět druhů rozlévaných vín - a dále širokou paletu vín nalahvovaných ve všech možných přívlastcích.

"Přívlastková vína jsou vína, která nejsou doslazována řepným cukrem tzn. že jsou to vína přírodní. Přívlastky se dělí na kabinetní vína (19° - 21°), pozdní sběr (21° - 24°), výběr z hroznů (24° - 27°), výběr z bobulí (27° a výše). Dále jsou speciální vína, jako slámová nebo ledová," informoval provozovatel Lubomír Celnar.

"Naše vinotéka nabízí 25 druhů vín. Specialitou jsou odrůdy ryzlink rýnský, ryzlink vlašský, sauvignon, rulandské šedé a rulandské bíle a také andré s přívlastkem ledové. Obhospodařujeme sedm hektarů vinic, ze kterých sami vyrabíme veškerou naši produkci," dodal provozovatel.

Otevřeno má vinotéka Celnar každý pátek a sobotu od 17 hodin. Po telefonické dohodě se dá domluvit otevření na jakoukoliv dobu. Samozřejmostí je i možnost rodinných nebo podnikových akcí.

A kde se vlastně vinařství nachází? Pokud projíždíte Vranovicemi ve směru na Ivaň nebou Pouzdřany, najdete ji po pravé straně před zatáčkou k železničnímu mostu. V případě, že do Vranovic z Pouzdřan nebo Ivaně vjíždíte, bude vinotéka za mostem a zatáčkou po levé straně. Pro lepší viditelnost je opatřena vývěsním štítem.

Reklama

Výběr článků

Načítám