Hlavní obsah

Volejbalovou mezinárodní sérii na sněhu zažije i Špindlerův Mlýn

Novinky, Lenka Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volejbalová mezinárodní série na sněhu se letos poprvé bude konat v České republice. Dohodla se na tom Confédération Européenne de Volleyball (CEV) s CEV Volleyball European Tour. Hrát se bude v sobotu 12. března a v neděli 13. března.

Foto: Archiv CEV Volleyball European Tour

Volejbal na sněhu

Článek

Tour se bude letos odehrávat ve třech zemích: V Rakousku (Wagrain-Kleinarl), Itálii (Kronplatz) a České republice (Špindlerův Mlýn). Centrální kurty CEV Snow Volleyball European Tour jsou obklopeny dech beroucí horskou přírodou a nabízí jedinečné podmínky pro hru uprostřed pohádkové zimní krajiny. Loňská premiéra tohoto sportu v České republice právě ve Špindlerově Mlýně byla velice úspěšná.

Volejbalisté zhruba ze 20 zemí budou od poloviny března do začátku dubna v rámci CEV Snow Volleyball European Tour hrát o státní finanční prémii a prestižní celkovou výhru.

Osm nejlepších pánských týmů a čtyři nejlepší dámské týmy z prvního dne turnaje se automaticky kvalifikují do finále Snow Volleyball, které se bude konat v neděli 13. března. Špindlerův Mlýn je připraven znamenitě. Na sjezdovce sv. Petr před barem Audi budou umístěna hřiště. Speciálně pro turnaj budou připraveny tři kurty. Problémy se sněhem nehrozí, pokud nebude dostatek přírodní pokrývky, bude se dosněžovat sněhovými děly.

Volejbal na sněhu je prozatím sport bez velké tradice, ale našel nového aktivního organizátora turnajů i v Česku. Lze tedy předpokládat rychlý rozvoj tohoto netradičního sportu i v našich podmínkách. Rakouský volejbalový svaz již zařadil tento specifický volejbal jako samostatnou disciplínu a i mezi své oficiální turnaje.

O historii Snow Volleyballu:

Dobrodružství volejbalu na sněhu, začalo v roce 2008 v horách u rakouského Wagrainu. Poprvé v dějinách tohoto střediska zimních sportů zarazilo několik nadšenců v nadmořské výšce zhruba 1850 metrů do sněhu sloupky pro volejbalovou síť a potom vyznačili linie hrací plochy. Už první zápasy soutěže u vrcholové stanice lanovky Flying Mozart, mezi lyžařskými chatami Kogelalm a Gipfelstadl, přilákaly stovky překvapených a současně nadšených diváků a staly se perfektním zárodkem pro následující roky.

Po řadě úspěšných akcí ve Wagrainu byl v roce 2011 položen základní kámen historie tohoto sportu. Rakouský volejbalový svaz (ÖVV) uznal volejbal na sněhu jako oficiální sportovní disciplínu a vypsal v ní soutěž o mistrovství země. Ta se stala základem profesionality a utkání na nejvyšší úrovni.

Poté byla v roce 2012 poprvé uvedena v život Snow Volleyball Tour powered by Amway. V St. Antonu am Arlberg a na Spitzingsee v Bavorsku. V uplynulých třech letech se turnajové zastávky konaly v Německu, Švýcarsku, Itálii a Rakousku. V roce 2013, 2014 následovala mezinárodní expanze série akcí do Švýcarska (Engelberg) a Itálie (Kronplatz) a letos i do Špindlerova Mlýna.

Reklama

Výběr článků

Načítám