Hlavní obsah

Vodoměrná stanice na řece Ostravici už je v provozu

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní podnik Povodí Odry dokončil rekonstrukci vodoměrné stanice Slezská Ostrava, která se nachází na pravém břehu řeky Ostravice v městském obvodu Slezská Ostrava v místní části Kamenec.

Foto: Josef Zajíc

Vodoměrná stanice na řece Ostravici 3.10.2014. Pohled z pravého břehu z Komenského sadů.

Článek

Řeka Ostravice si plyne z Beskyd v délce 65,5 km, než se v Ostravě, těsně před Ostravou - Koblovem  setká s řekou Odrou. Má dva prameny Černou Ostravici pramenící na jižním svahu Smrčiny pod Bílým Křížem a Bílou Ostravici pod kopcem  Čartáku kousek od Bumbálky.  Obě řeky  se spojují do řeky Ostravice a následně vytvoří přehradu Šance - Řečice.

V Ostravě se před lávkou na Slezskoostravský hrad vlévá do Ostravice řeka Lučina/Lucina. Od tohoto místa je řeka Ostravice  revitalizována. Na březích řeky jsou vybudovány náplavky a odpočinkové zóny pro rekreaci lidí. Slouží i  jako přistávací plochy pro loďky sportovců a turistů. Po obou stranách řeky jsou cyklostezky.

Také  proto byla instalována  vodoměrná stanice v okolí největšího ostravského parku Komenského sadů, aby lidé byli informováni  o stavu vody v řece Ostravici.

"Součástí rekonstrukce byla také instalace zobrazovací stěny, na které jsou pro veřejnost zobrazovány aktuálně měřené údaje z této stanice, " informoval Ing. Jiří Pagáč z VH dispečinku Povodí Odry, s. p.

Stanice informuje o hloubce vody, průtoku, teploty vody a ovzduší. V době povodní pak také dosažený stupeň povodňové aktivity. Zobrazovací stěna je tvořena LED diodami a má rozměr 128 x128 cm. Údaje jsou dobře viditelné a čitelné i z levého břehu řeky v Komenského sadech. Měřené hodnoty jsou zobrazovány pouze ve dne, v noci je  stěna vypnutá.

"Celá rekonstrukce vyšla na 850 000 korun a stanice po úspěšném odzkoušení byla v září 2014 uvedena do provozu. Informování veřejnosti o aktuálních měřených stavech pomocí zobrazovací stěny je novinka nejen pro Povodí Odry, ale také v celé České republice. Proto se těšíme na reakci veřejnosti," doplnil Jiří Pagáč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám