Hlavní obsah

Vodní záchranná služba Českého červeného kříže vydala povodňové varování

Novinky, Adéla Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože na většině území již bouřky a dešťové přeháňky polevily a povodňová bdělost na většině toků neplatí, Vodní záchranná služba ČČK přesto varuje před nebezpečím pramenícím z lidské neznalosti a nerozvážnosti.

Foto: Pavel Černý

Ilustrační foto

Článek

Každoročně se množí případy dobrodruhů, kteří v domnění, že rozvodněný stav řek je ideální pro vodní turistiku, vyráží v doprovodu svých kamarádů a nezřídka i dětí na toky, na nichž byl vyhlášen stav zvýšené bdělosti.

Tyto „výlety“ však velice často nekončí zrovna dobře. V lepším případě se tito samozvaní vodáci po převrácení plavidla dostanou ke břehu ve stavu ne příliš lichotivém, jelikož potok, který je za normálního vodního stavu nesjízdný, umí nečekaně překvapit. V horším případě pak tito zaměstnají celý Integrovaný záchranný systém, hasiči a záchranáři počínaje a policií konče. Nezřídka tyto aktivity končí smrtí utonutím.

Je více než nutné upozornit na fakt, že kromě zvýšeného průtoku vody v korytě a s ním spojeného nebezpečí utonutí ve vodních válcích na jezech a dalších obtížných úsecích, se do vodního proudu dostávají i stržené předměty, leckdy i značných rozměrů, které nejsou pod hladinou vidět a tokem se valí jako pomyslná sněhová koule kutálející se z kopce. Jde především o stržené kmeny, kusy zdiva, trámy, často i elektroodpad z černých skládek apod.

Vodní záchranná služba Českého červeného kříže proto varuje před splouváním jakýchkoliv toků, po rozsáhlých deštích, případně při povodních. Vydat se v takové situaci na vodu s cílem užít si adrenalinové zábavy, může skutečně jen hlupák.

Další informace naleznete na stránkách Vodní záchranné služby ČČK.

Reklama

Výběr článků

Načítám