Hlavní obsah

Vodní záchranáři mají u vody plné ruce práce

Novinky, Adéla Černá

V průběhu tohoto velmi horkého víkendu měli vodní záchranáři v celé České republice pořádně napilno. Nejvíce zásahů evidovali členové Vodní záchranné služby na českých přehradách Slapy a Nové Mlýny.

Foto: David Smejkal

Ilustrační foto - záchranáři Vodní záchranné služby ČČK

Článek

Horký víkend lákal k vodě víc než kdy jindy v letošním létě. Vodní záchranáři se tak ještě více museli potýkat s neukázněnými rekreanty, jež zmohlo vedro a alkohol.

Drobná poranění jsou na denním pořádku

Mezi nejčastější zásahy vodních záchranářů patřily řezné a bodné rány způsobené šlápnutím na nebezpečné předměty ležící na břehu nebo kousek od pláže pod vodní hladinou.

Nejtypičtějšími objekty, o které se často zraní při vodních hrátkách především děti, jsou odhozené rozbité skleněné láhve, plechovky, hřebíky apod.

Vedro svádí k popíjení alkoholu

Často také museli vodní záchranáři zasahovat u zraněných opilých výtržníků.

„Jeden návštěvník pláže byl v tak podnapilém stavu, že upadl a odřel si větší část zad, čímž si způsobil velmi nepěkné poranění, které jsme museli ošetřovat. Bohužel byl dotyčný v takovém rozpoložení, že jej neodradilo ani jeho poranění a ohrožoval další návštěvníky pláže. Museli jsme si na pomoc přivolat policii,” uvedl jeden ze záchranářů Vodní záchranné služby Českého červeného kříže Matěj Kůs, který spolu se svými kolegy působí v oblasti Staré Živohoště na Slapské přehradě.

Alkohol a koupání? Pohromadě rozhodně ne!

Tento incident však nebyl v uplynulém víkendu jediným. V noci ze soboty na neděli byli vodní záchranáři voláni k případu tonutí ženy východoevropské národnosti, jež se po požití většího množství alkoholu rozhodla zchladit své tělo v přehradě. Náhodní svědci události potvrdili, že žena odešla do vody, ze které se delší dobu nevracela, a tak přivolali pomoc.

Po příjezdu na místo vodní záchranáři asistovali posádce zdravotnické záchranné služby při resuscitaci mladé ženy. Po zhruba patnáctiminutové intenzivní resuscitaci se podařilo obnovit ženiny životní funkce a byla předána do péče záchranářů letecké záchranné služby a transportována vrtulníkem do jedné z pražských nemocnic.

Kde najdete vodní záchranáře?

Zda bude mít tento opilecký nerozum šťastný konec, prozatím není jisté. Vodní záchranáři jsou však připraveni i nadále poskytnout první pomoc a nezbytné ošetření všem, kteří ji budou potřebovat a to nejen na Slapské přehradě, ale i na většině vodních ploch v Čechách.

Seznam lokalit, kde operují vodní záchranáři, naleznete na webových stránkách Vodní záchranné služby ČČK www.vzs.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám