Hlavní obsah

Vodáci na Vltavě se zapojili do úklidu řeky, projekt Jedu vodu zafungoval

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní vodácká sezóna na Vltavě je v plném proudu a s ní i ekologický projekt Jedu vodu zaměřený na ochranu životního prostředí a bezpečné splouvání řeky. Vodáci jsou akcí nadšeni a světe div se uklízí i po ostatních. Akci podpořila Jihočeská centrála cestovního ruchu (JCCR) a Lesy České republiky.

Foto: Jedu vodu.

Záchranář Jedu vodu Martin Pöschl při práci.

Článek

„Projekt má velký ohlas, o čemž svědčí především zapojení lidí do sběru odpadu z řeky a jejích břehů,“ uvedl zástupce trojice autorů projektu Jedu vodu Martin Pavljuk.

Letošní novinkou projektu Jedu vodu je „Šrot“. Fiktivní postava vodáka „záporáka“ má návštěvníkům řeky připomenout základní pravidla chování v přírodě při sjíždění řeky. Součástí je i aktivní sběr odpadu v průběhu celé sezóny. Tedy nejen před jejím zahájením a po jejím skončení.

„Jen za červen odevzdali desítky pytlů odpadu, který by jinak zůstal ležet na vltavských březích. Odpadky sbírají děti, dospělí, celé rodiny. A že to není jen čerstvý odpad je vidět na první pohled. Evidentně jde mimo jiné o starý odpad z koryta řeky a jejích břehů. Jsme rádi, že akce má viditelné výsledky,“ zdůraznil Pavljuk. Množství vodáky sebraného odpadu se již pohybuje v tunách.

Symbolem aktivit Jedu vodu a pomocníkem všech, kteří nechtějí znečišťovat vltavskou přírodu, se letos stal takzvaný „pohodář“, vratný kelímek s logem Jižní Čechy pohodové.

„Projekt Jedu vodu zapadá do strategie podpory a propagace čistého turistického ruchu v regionu a sám o sobě plní hned několik úloh. Přispívá k ochraně životního prostředí v okolí Vltavy, která je velmi cenným přírodním skvostem kraje a současně reprezentuje zkvalitňování služeb pro turisty v regionu,“ konstatoval v této souvislosti ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu Jaromír Polášek.

Funguje i doprovodná informační kampaň „Nebuď Šrot“, která návštěvníky na nejfrekventovanějším úseku mezi Vyšším Brodem a Boršovem nad Vltavou, celou cestu doprovází.

„Smyslem je zaujmout, a to se nám zcela jistě podařilo. Šrota vodáci chápou jako komickou postavičku, která slouží k pobavení, ale i zamyšlení. Šrot je tématem zábavy, mluví se o něm, což bylo našim cílem. Velmi vtipné jsou někdy zcela vážně míněné kritiky básnické úrovně sloganů pod jednotlivými obrázky. Zřejmě příští rok uspořádáme básnickou soutěž o nejlepší slogan,“ poznamenal Pavljuk.

Své loňské zkušenosti a praxi znovu bezezbytku zúročuje zdravotnická služba projektu Jedu vodu pod vedením školeného záchranáře Martina Pöschla. Ta představuje významnou pomoc v kritických místech na řece, především u jezů. Průběžně monitoruje pohyb největších skupin vodáků po toku a podle potřeby se přesouvá na nejvytíženější místa. Úrazů, vyžadujících ošetření, bývá až sedm denně.

V roli záchranáře se Martin Pöschl ocitá na několik hodin denně, kdy ve vodě s pomocí kotvy na laně chytá prázdné uplouvající lodě a pomáhá z vody zaskočeným vodákům, kteří se „cvakli“.

„Velmi častá jsou vykloubená ramena, nechybí ale ani zlomeniny. Různá drobná tržně-zhmožděná poraněná o kameny v řece ošetřujeme na místě, v případě vážnějších úrazů poskytneme první pomoc a přivoláme záchranku. Nejdramatičtější byl letos zásah spojený s oživováním ženy, která vypadla z raftu a ztratila vědomí. Vše naštěstí skončilo dobře,“ podotkl Pöschl.

Výběr článků

Načítám