Hlavní obsah

Voda z pramene v Hájku ve Frýdku-Místku není pitná

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Voda z pramene v Hájku, která vytéká z plastového potrubí pod rezervoárem, není pitná. Ve vzorku vody, odebraném 12. prosince, bylo zjištěno znečištění koliformními bakteriemi, které mohou zapříčinit průjem, zvracení a celkovou nevolnost. Voda není pitná a občané by ji tedy neměli užívat.

Foto: magistrát FM

pramen v Hájku

Článek

Rezervoár pramene v Hájku prošel v loňském roce komplikovanou opravou poškozeného jílového těsnění. Voda z něj vytékala až do začátku zimy, kdy byl rezervoár z důvodu ochrany před škodami způsobenými zamrznutím vody zazimován.

Voda z něj je tedy nyní záměrně odváděna prostřednictvím tak zvaného bypassu do stávající odtokové plastové trubky, která vyúsťuje pod rezervoárem. Ukazuje se, že voda vytékající z plastové trubky pod opraveným rezervoárem je znečištěna bakteriemi. Je nutné sledovat informace o kvalitě vody. (Voda vytékající přímo z rezervoáru je téměř vždy pitná, splňuje požadavky pro pitnou vodu.)

Cedule s aktuálními informacemi o kvalitě vody zavěšují pracovníci odboru životního prostředí na rezervoár pravidelně každý měsíc, vždy po laboratorním vyhodnocení odběru vzorku vody.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám