Hlavní obsah

Voda v přehradě Olešné ve Frýdku-Místku je vhodná ke koupání

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Voda v přehradě Olešná je vhodná ke koupání. Potvrzují to testy pracovníků Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje, kteří od května pravidelné kontrolují kvalitu vody ve vybraných nádržích vhodných ke koupání.

Foto: Jana Matějíková

přehrada Olešná

Článek

Poslední rozbor z 25. července potvrdil, že voda v přehradě Olešná je vhodná ke koupání, i když má nyní zhoršené smyslově postižitelné vlastnosti.

To znamená, že splňuje jednu z hodnotících kritérií, tedy může být kalná, může mírně zapáchat nebo se může jednat o mírný výskyt pěny na hladině. Přesto, pro milovníky vodních radovánek, nepředstavuje zdravotní riziko.

VODA VHODNÁ KE KOUPÁNÍ SE ZHORŠENÝMI SMYSLOVĚ POSTIŽITELNÝMI VLASTNOSTM:

Obecný popis: Nezávadná voda s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi, v případě možnosti je vhodné se osprchovat. Tohoto stupně se použije, je-li splněna alespoň jedna z následujících podmínek, ale jakost vody jinak odpovídá kategorii „Voda vhodná ke koupání“:

Průhlednost: při posledním odběru byla menší než 1 m. Snížená průhlednost se nehodnotí, pokud je způsobena pro lokalitu typickým přirozeným zákalem, který však nemá původ v přítomných organismech.

Viditelné znečištění: je přítomno a není přírodního původu (např. prázdné obaly od nápojů a další odpadky) - je přítomno znečištění, které je přírodního původu (např. listy stromů), ale je takového rozsahu, že zřetelně zhoršuje estetické vlastnosti vody.

Další smyslově postižitelné vlastnosti, které však neodrazují od koupání - např. mírný výskyt pěny - nepříjemný, ale neodpuzující zápach vody.

STUPNICE KVALITY VODY:

Voda vhodná ke koupání

Voda vhodná ke koupání se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi - snížená průhlednost; znečištění odpadky; zápach vody; výskyt pěny

Zhoršená jakost vody - zvýšený výskyt sinic; zvýšený výskyt indikátorů fekálního znečištění

Voda nevhodná ke koupání - masový výskyt sinic; možnost vzniku vodních květů; zvýšený výskyt indikátorů fekálního znečištění

Voda nebezpečná ke koupání -  vodní květ sinic; masový výskyt sinic; zvýšené riziko nákazy infekčním onemocněním

Hygienici kontrolují v rámci Moravskoslezského kraje 23 koupacích míst, která nemají provozovatele, využívá je ke koupání větší počet osob a ministerstvo zdravotnictví je vyhláškou zařadilo na seznam sledovaných míst. Odběry vody v nich provádějí až do září, v intervalech nejméně jedenkrát za 14 dní.

Při překročení limitů, kdy hrozí ohrožení zdraví, je KHS povinna vydat zákaz koupání. Ten se zveřejňuje na úřední desce KHS, na úředních deskách obecních úřadů v obcích, jejichž správního obvodu se zákaz týká. Kromě toho je zákaz předán k zveřejnění hromadným sdělovacím prostředkům. 

Reklama

Výběr článků

Načítám