Hlavní obsah

Vltava představí v Malostranské besedě další nové skladby

Novinky, Štěpánka Kubíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hudební skupina Vltava, která oslaví v příštím roce neuvěřitelných třicet let od svého založení, chystá pro své příznivce nové album. Některé nové skladby představí již ve středu 4. listopadu od 20:30 na koncertu v pražské Malostranské besedě.

Foto: Jiří Štarha

Vltava

Článek

Album s názvem Osamělý jezdec vyjde na jaře roku 2016, následovat bude výroční celorepubliková koncertní série.

„Bude to deska osobní a upřímná a půjde o první naše album, které bude možné označit za tematické. Písničky si budou mezi s sebou povídat, jako přátelé, kteří si naslouchají. Pakliže je pro naši skupinu typický prostor pro literární nadsázku nebo řekněme úsměv, tak tady bude ten úsměv velmi mírný a celá deska bude krásně a k zešílení smutná. Bude to pohled na probíhající konec našeho světa očima zestárlého zamilovaného dítěte.“

Vltava vznikla v roce 1986 a již na prvních koncertech okamžitě zaujala jako ničemu se nepodobající a nenapodobitelné hudební uskupení, které posluchačům nabízelo, co do té doby neslyšeli: originální české písně, které dráždily směsí ironie, lyrické poetičnosti a existenciální hloubky ve stylizovaném, místy pitoreskním podání s divadelními prvky. Hudebně se inspirovala motivy prvních trampských písní, kabaretem, dixielandem a swingem přes twist a rock'n'roll až po žánry reggae či hard rock.

Současná Vltava vystupuje v nástrojovém obsazení, v jakém se objevila na pódiu poprvé, ale za dobu svého působení prošla množstvím proměn a její vývoj se dodnes nezastavil. Díky kontinuitě a vnitřní přesvědčivosti své tvorby se však stala hodnotou téměř klasickou a to nejen v rámci hudební sféry, ale kulturního dění vůbec.

Po ukončení činnosti v roce 2003 a překvapivém návratu na scénu v roce 2010 skupina znovu koncertuje po celé České republice. V její sestavě můžete kromě zakládajících členů Roberta Nebřenského (kytara, zpěv) a Františka Svačiny (klávesové nástroje, akordeon) slyšet baskytaristu Tomáše Uhlíka, bubeníka Ondřeje Pomajsla a hráče na saxofon a flétnu Ondřeje Klímka.

Reklama

Výběr článků

Načítám