Hlavní obsah

Vlastními buňkami pacienta léčí poranění kloubů také v pražské Nemocnici Na Bulovce

Novinky, Martin Šalek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jediný léčivý přípravek buněčné terapie, který je vyroben z vlastních buněk pacienta pro léčbu poraněné kloubní chrupavky, je k dispozici již na deseti specializovaných klinikách nemocnic v České republice, včetně pražské Nemocnice Na Bulovce.

Foto: Martin Šalek

Vlastními buňkami pacienta léčí poranění kloubů také v Nemocnici Na Bulovce.

Článek

Přednosta ortopedické kliniky Nemocnice Na Bulovce a 1. místopředseda České ortopedické společnosti, Prof. MUDr. Pavel Dungl DrSc. uvedl: „Jsem rád, že naše ortopedická klinika může pacientům nabídnout nové možnosti léčby a především léčby využívající lidské buňky,“ a dále dodal: „Ve světě je již téměř běžné léčit pacienty těmito metodami. Jsem rád, že se Nemocnice Na Bulovce zapojila mezi vybrané nemocnice, které léčby pohybového aparátu pomocí lidských buněk nabízejí. Takové léčby jsou dlouhodobě výhodnější jak pro pacienty, tak pro nemocnice i zdravotní pojišťovny.“

Pomocí vlastních buněk bylo již úspěšně odléčeno celkem 400 pacientů s poraněnou kloubní chrupavkou, především kolene a kotníku. Léčba, která byla doposud možná pouze ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, Fakultní nemocnici Motol a Fakultní nemocnici Brno, zaznamenává špičkové klinické výsledky a v letošním roce bude dostupná v celkem deseti nemocnicích v České republice.

Na základě povolení Státního ústavu pro kontrolu léčiv se mezi další ortopedická centra zařadily Nemocnice Na Bulovce, Fakultní nemocnice Plzeň, Krajská zdravotní, a.s. Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem, Středomoravská nemocniční a.s., Nemocnice Přerov a Centrum léčby pohybového aparátu, s.r.o., Praha. Léčba je přísně vázaná na doporučení specializovaného ortopeda spolupracujících nemocnic a je hrazena ze zdravotního pojištění. Množství výkonů je však prozatím omezeno.

V současné chvíli probíhá také schvalovací řízení Státního ústavu pro kontrolu léčiv v Ústřední vojenské nemocnice - Vojenské fakultní nemocnici Praha a v privátní chirurgické klinice Surgal Clinic s.r.o. v Brně.

Zmíněné nemocnice jsou jediné nemocnice v České republice nabízející tuto léčbu. Laboratoře Národního Centra Tkání a Buněk a.s., které disponují nejmodernější technologií na zpracování lidských buněk, plánují představit tuto metodu léčby i zahraničním pacientům.

Předseda představenstva Národního Centra Tkání a Buněk a.s. Ing. Petr Koška, MBA dodal: „V letošním roce zahájíme spolupráci se zahraničními partnery, abychom umožnili léčbu i zahraničním pacientům a samoplátcům, zejména ze Saudské Arábie a Ruska. Letos předpokládáme léčbu 50 zahraničních pacientů.“

O Moderní a buněčné terapii (z angl. Advanced Therapies Medicinal Products, ATMPs)

Moderní terapie (z angl. Advanced Therapy) je mladé interdisciplinární odvětví medicíny, které spočívá zejména v léčbě pomocí autologních či alogenních buněk pacienta. Obor Moderní terapie zahrnuje oblasti buněčné terapie, genové terapie, tkáňové inženýrství a biobanking s následným přesahem do orgánového inženýrství. Věnuje se také výzkumu kmenových buněk z pupečníkové krve.

Cílem oboru Moderní terapie je léčba akutních a chronických stavů člověka nebo náhrada tkání, především s využitím lidských buněk. Zásadním dlouhodobým vědeckým cílem je prodloužit životnost a funkci lidských orgánů, léčba rakoviny a chronických či degenerativních onemocnění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám