Hlavní obsah

Vlastivědné muzeum v Klatovech zve na komentovanou prohlídku výstavy Spodánky a ranošenky

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Ve čtvrtek 4. června proběhne ve Vlastivědném muzeu Dr. Hostaše v Klatovech komentovaná prohlídka výstavy k dějinám spodního prádla u nás pod názvem Spodánky a ranošenky. Komentovanou prohlídku povede kurátorka výstavy Mgr. Ivana Sieberová.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Na snímku kurátorka výstavy SPODÁNKY A RANOŠENKY Mgr. Ivana Sieberová

Článek

Vlastivědné muzeum Dr. Hostaše v Klatovech připravilo pro návštěvníky na první měsíce letošního roku několik nových výstav. Na schodišti mezi přízemím a prvním patrem a ve vitrínách na chodbě v prvním patře je to výstava „V" jako vítězství - 5. květen 1945, věnovaná výročí konce druhé světové války a osvobození Klatovska.

Ve vstupní hale hlavní budovy muzea pak výstava Hygiena našich předků – střípky z dějin péče o hygienu těla u našich předků, a v přednáškovém sále hlavní budovy muzea výstava Praha stověžatá. Ta představuje textilní obrazy zhotovené technikou textilní koláže (patchworku) českými (a jedním slovenským) tvůrci pro mezinárodní přehlídku Prague Patchwork Meetting v uplynulých letech.

Avšak největšímu zájmu veřejnosti se těšila výstava ve výstavním sále hlavní budovy pod názvem Spodánky a ranošenky, věnovaná historii vývoje spodního prádla u nás. Bohužel kvůli nouzovému stavu nebyla otevřena ani celý měsíc. Naštěstí pracovníci muzea mohli po zrušení opatření k ochraně před novým virovým onemocněním částečně pozměnit výstavní plán pro letošní rok a zmiňované výstavy prodloužit do 28. září.

Zájemci tak budou mít jedinečnou příležitost prohlédnout si tyto výstavy v době vrcholné turistické sezony a navíc ještě i o něco déle, než by bylo jejich původní trvání. A s tím je spojena zároveň i rozšířená nabídka doprovodných akcí.

„První z nich bude ve čtvrtek 4. června komentovaná prohlídka výstavy Spodánky a ranošenky. Vzhledem k tomu, že stále platí určitá protiepidemiologická opatření a zatím stále smí být největší počet návštěvníků ve skupině prohlídky 10 osob, nabízí muzeum ve všech termínech, kdy komentované prohlídky budou, dva časy – od 10.00 a od 17.00 hodin. (Vstupné: 60/30 Kč - pozn. aut.). Je také třeba si předem zarezervovat místo na konkrétní datum a čas, neboť zatím není možné závazný počet návštěvníků překročit (rezervaci lze objednat na tel.: 376 326 362).

Stejné opatření bude platit, pokud se situace nezmění, i příští týden v úterý 9. června, kdy se v přednáškovém sále muzea od 17 hodin uskuteční přednáška na téma Hygiena našich předků," uvedla kurátorka stejnojmenných výstav Mgr. Ivana Sieberová.

Přednášející Ivana Sieberová má pro zájemce o tuto problematiku připravený poměrně hojným obrazovým materiálem doprovázený stručně shrnutý přehled toho, jak se naši předkové vyrovnávali s dobovými požadavky hygienických standardů.

Informace o ostatních doprovodných akcích klatovského muzea naleznou návštěvníci na muzejních internetových stránkách a na facebooku.

Otevírací doba ve Vlastivědném muzeu Dr. Hostaše v Klatovech: 

Út – So 9.00 –12.00 a 13.00–17.00 hodin

Neděle a pondělí zavřeno

Jednotné vstupné na všechny výstavy do hlavní budovy muzea:

plné 60 Kč

snížené 30 Kč

rodinné (max. 2 dospělí a 3 děti) 140 Kč

hromadné (pro školní výpravy MŠ, ZŠ, SŠ) 20 Kč

mimořádné vstupné plné 100 Kč

mimořádné vstupné snížené 50 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám