Hlavní obsah

Vlaky do stanice Recyklace se úspěšně rozjely

Novinky, Radka Hrachovcová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možnosti odložit vysloužilé elektrospotřebiče ve vlaku na trase Praha – Kolín využilo hned v pondělí, první den akce Jízda do stanice Recyklace, více než 30 cestujících. Další lidé pak nosili vysloužilce do červených kontejnerů na nádražích v Praze – Libni, Českém Brodě a Kolíně.

Foto: Radka Hrachovcová

Zahájení akce Vlak do stanice Recyklace se zúčastnil i Marek Semerád, náměstek hejtmana Středočeského kraje pro životní prostředí a zemědělství

Článek

Akci pořádá Středočeský kraj ve spolupráci s kolektivním systémem ELEKTROWIN a společností České dráhy.

„Při přípravě projektu jsme hledali možnosti, jak informovat zajímavým a neotřelým způsobem co nejširší veřejnost a spojení s vlakovou soupravou nás velmi zaujalo,“ řekla ředitelka zákaznického oddělení společnosti ELEKTROWIN Táňa Pokorná.

Během prvního dne se sebrala více než stovka spotřebičů, které v domácnostech již dosloužily. Za odevzdaný spotřebič pak obdrželi cestující hodnotný dárek a los. Pět vylosovaných získá nový spotřebič.

„Projekt Jízda do stanice Recyklace je skvělou příležitostí, jak oslovit širokou veřejnost a připomenout lidem, že vysloužilé elektrospotřebiče rozhodně nepatří do popelnic či na černé skládky,“ uvedl hejtman Středočeského kraje Josef Řihák. „Z vlastní zkušenosti vím, jak důležitou surovinou je elektroodpad, neboť jsem viděl v jednom závodu v provozu linku na zpracování elektrošrotu. Dokázali by tam zpracovat mnohem více elektroodpadu, než se zatím daří vybírat,“ podotkl hejtman.

Akce ještě zdaleka nekončí. Vlaky na uvedené trase budou ve vybraných spojích jezdit až do pátku 20. června. Rovněž ve stanicích Praha-Libeň, Český Brod a Kolín do pátku probíhá sběr vysloužilých elektrospotřebičů za dárek a los.

Losování proběhne 23. června v 10.00 hodin v budově Krajského úřadu Středočeského kraje. Výherci si budou moci výhru vyzvednout v následujících pracovních dnech v krajském úřadu na odboru životního prostředí. O tom, že vyhrávají, budou cestující informováni v rádiu Blaník a SMS zprávou.

Jízdu do stanice Recyklace mohou absolvovat také školní třídy. Pro ně bude ve stanicích Praha-Libeň, Český Brod a Kolín připravena zajímavá naučná lekce z ekologie.

Související témata:

Výběr článků

Načítám