Hlavní obsah

Violoncello a bicí v Pellyho parku

Novinky, Martina Váňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci tradičního pouťového koncertu „Kamarádů osady 5“ v Pellyho parku v Polici nad Metují vystoupí 11. srpna od 19:00 violoncellista Pavel Čadek. Člen violoncellového metalového kvarteta The Eclipse město okouzlil už loni společně s brněnským hudebníkem Ivo Cicvárkem. V letošním roce přijede společně s bubeníkem Jakubem Špiříkem.

Foto: Martina Váňová
Článek

Netradiční nástrojové obsazení (violoncello + bicí) nabídne trochu „undergroundové představení“. Ne zcela jasně zařaditelná hudba, která se nachází někde na pomezí folku, rocku a jazzu, ale dokáže svou poetikou „lapit“ posluchače.

Čadek nabízí pestrou směsici témat - od vtipných a lehce kritických textů k čisté poezii, oslavující lásku a krajinu. A violoncello, které má většina lidí jako sólový nástroj spojený spíše s vážnou hudbou, dodává jeho hudbě neopakovatelnou atmosféru a posluchačům nabízí zcela nečekaný hudební zážitek.

„Lze písničkařit s violoncellem? Nevím, ale musím to zkusit. Nápad dělat něco takového vychází z poznámky mého bývalého spoluhráče v cello-rockové kapele The Eclipse, že moje poslední skladby jsou spíše folkové, než metalové. Nejdřív jsem se tomu zasmál, ale pak mi přišlo, že na tom možná něco je. A tak jsem tu… Nerad bych sklouznul do meditativních mnohaminutových nasmyčkovaných skladeb, jak to většinou u samostatných violoncellistů bývá. Pokud bych to náhodou začal dělat, taktně, klidně však i fyzicky, mě upozorněte,“ poznamenal sám hudebník.

Koncert Čadka s Špiříkem navazuje na tradici představení jiných hudebníků před koncertem „Pětky“. V posledních dvou letech tak v Pellyho parku kromě tradičního country zazněla hudba Jany Šteflíčkové nebo Ladislava „Subeam“ Hráského.

Akci pořádá Město Police nad Metují ve spolupráci s SDH Velká Ledhuje a spolkem Apeiron. Koncert podpořil Martin Cibulka - Kapitol a. s. Vstupné je 50,- Kč.

Související témata:

Výběr článků

Načítám