Hlavní obsah

Vinšujem vám aneb V Kunovicích představí úspěšné vánoční CD

Novinky, Lenka Durďáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Kunovicích vydávají reedici úspěšného vánočního CD, které zachycuje celý příběh narození Ježíše Krista a jeho přivítání na světě tak, jak jej zaznamenali naši předkové ve svých písních. Album bude představeno v neděli 13. prosince v 18 hodin ve společenském sále Panského dvora v Kunovicích.

Foto: Archiv Města Kunovice

Album "Vinšujem Vám..."

Článek

Tradiční a přece jiné, než ostatní vánoční alba lidových písní bylo nahráno v roce 2001 ve studiu Českého rozhlasu Brno díky systematické práci vedoucích dětských folklorních souborů, které před čtrnácti lety v Kunovicích působily. Písně nazpívaly děti ze souborů Handrláček I, Handrláček II a Děcka z Kunovic, zpěváčky doprovází cimbálové muziky Mladí Burčáci, Burčáci a Dětská cimbálová muzika souboru Handrláček.

Mezi tehdejšími zpěváčky najdeme jména, z nichž mnohá se v kunovickém folklorním dění objevují dodnes, jen ve zcela jiných rolích: Pavlína Velecká, Terezie Habartová, Petr Pěcha, Alžběta Majíčková a další. Někteří z nich vedou i nadále kunovické děti k lásce k lidové kultuře, zpěvu a tanci.

Dramaturgii a produkci alba tehdy měla na starosti dnešní starostka města Kunovice Ivana Majíčková: „Moc ráda na dobu, kdy album vznikalo, vzpomínám a možná trochu neskromně mám stále pocit, že se nám tehdy podařil jedinečný počin: zachytili jsme dobovou podobu prezentace lidové kultury spojené s Kunovicemi a podařilo se vytvořit ojedinělé album s vánočním příběhem. Vím, že v řadě rodin se stalo trvalou součástí vánočních oslav, proto jsme se rozhodli vydat jej znovu.“

Dodala také, že klíčovou roli při vzniku alba sehrála také dlouhodobá a trvalá aktivita města Kunovice v rámci podpory lidové kultury, která je i dnes v Kunovicích jednou z priorit.

V rámci nedělního živého vystoupení budou účinkovat stejní protagonisté, jako při nahrávání původní nahrávky před čtrnácti lety. Zpěváky bude, oproti původní verzi, doprovázet cimbálová muzika Lintava, jejíž primáš Ondřej Siman před 14 lety jednu ze skladeb také nazpíval.

Vstupné na koncert činí 50 Kč, výtěžek bude odeslán na konto Vanesska určenému na pomoc Vanessce Sečkárové postižené spinální svalovou atrofií.

Výběr článků

Načítám