Hlavní obsah

Vinisud 2014, největší francouzský vinařský veletrh, hostilo město Montpellier

Novinky, Blanka Dabonot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V jihofrancouzském Montpellier proběhl minulý týden největší vinařský veletrh ve Francii. Koná se každé dva roky, vinaři z jižní Francie a dalších států oblasti Středomoří na něm představují svou produkci profesionálním nákupčím, sommeliérům, enologům a specializovanému tisku.

Foto: Blanka Dabonot

Gegustace Châteauneuf-du-Pape, vlevo Paolo Basso, nejlepší světový sommeliér z roku 2013, vpravo Gérard Basset, nejlepší sommeliér světa z roku 2010.

Článek

Minulý týden se v jihofrancouzském Montpellier uskutečnil 11. ročník mezinárodního salónu vína Vinisud. Tento významný svátek vína, který se koná každé dva roky a který představuje výhradně produkci vinařů z jižní Francie a dalších středomořských zemí, letos soustředil rekordní počet vinařství. V roce 2012 se jich zde představilo 1664, letos jich bylo více než 1700.

Jihofrancouzská vinařství s vinaři z ostatních států středomořské oblasti společně představují 52 procent celkové světové produkce vína. Vinisud je tedy nejen největším francouzským festivalem vína, ale i světovým.

Návštěvníci salónu mohli ochutnat vína znamých jihofrancouzských vinařských oblastí (Údolí Rhony, Provence, Languedoc Roussillon, rozsáhlá oblast jihozápadu, Korzika), dále vína italská (včetně Sicílie), španělská, portugalská, řecká. Letos k nim nově přibyla i vína chorvatská a libanonská.

Vinisud není otevřen široké veřejnosti, je určen profesionálním nákupčím z řad prodejců vína (restaurace, obchody s vínem), sommeliérům, enologům a specializovanému tisku. Jeho účelem je otevřít vinařům nové světové trhy. Silně zde jsou proto i zastoupeny společnosti věnující se exportu vína.

Po dobu trvání veletrhu, tedy od pondělí 24. do středy 26. února probíhala i řada doprovodných akcí. Od řízených degustací po konference, tematické ateliéry, besedy u kulatého stolu či rozhovory se světoznámými vinaři (Chapoutier, Guigal).

Návštěvníci kromě toho, že mohli ochutnávat vína u nespočetných stánků vinařů, měli k dispozici i vína ve volné degustaci, mohli se zúčastnit prestižních Masterclass (řízené degustace komentované nejlepšími sommeliéry světa. Letos to byli Paolo Basso a Gérard Basset).

Tematické ateliéry byly zaměřeny zejména na nové způsoby komunikace (vliv internetu a sociálních sítí na trh vína, jak komunikovat o své produkci v nových médiích apod.). Některé ateliéry probíhaly pouze v angličtině, byly určeny početným návštěvníkům ze Spojených států a Číny.

Od svého vzniku je Vinisud velice dynamickým salónem. Vedle počtu vystavujících roste i počet návštěvníků. V roce 2012 navštívilo salón téměř 33 000 lidí, letos jich bylo více než 34 000. Tento významný svátek vína splnil i tento rok svou roli, tedy představit vedle tradičních a známých jmen i nová vinařství, představit vinařskou produkci méně známých zemí a umožnit jim získat nové zákazníky na světovém trhu vína.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám