Hlavní obsah

Vila Stiassni zve do nouzové kolonie Písečník v Brně

Novinky, Petr Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava, která je od pátku 7. října 2016 ke zhlédnutí ve vile Stiassni, představuje jednu z brněnských nouzových kolonií, která si do dneška uchovala naprosto neopakovatelnou atmosféru. Domky nacházející se na území bývalého pískového lomu jsou tak trochu vesnicí uprostřed Brna.

Foto: archív

Nouzová kolonie Písečník

Článek

Výstava představuje okolnosti vzniku brněnských dělnických a nouzových kolonií, ukazuje je na historické mapě, přibližuje život dělníků i stavební předpisy, omezující vznik nových příbytků. K vidění je množství dobových fotografií, z nichž některé jsou publikovány vůbec poprvé. Návštěvníci se mohou seznámit i se životem v Písečníku dnes. Vystaveno je také několik předmětů, které se v Písečníku dochovaly, a jejichž funkci mohou účastníci výstavy hádat.

Zajímavostí Písečníku je původní vodovod. Přípojka vody z Březové nad Svitavou v této části Brna totiž nevedla do jednotlivých domů, ale do výdejníků připomínajících svým tvarem pumpy umístěné na ulici. Protože voda měla parametry vody kojenecké, přicházeli si pro ni Brňané s kanystry i ze vzdálených městských částí.

Projekt výstavy vznikl ve spolupráci Národního památkového ústavu, Metodického centra moderní architektury v Brně a EkoCentra Brno, které má v písečnickém domě č. 94 své sídlo. Záštitu nad výstavou poskytla městská část Brno-střed. Výstava je ve vile Stiassni k vidění až do 26. listopadu, vždy od pátku do neděle v době od 10 do 16 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám