Hlavní obsah

Vikýřovice odhalily pamětní desku k výročí založení Bratrské jednoty baptistů

Novinky, Jiří Makoň Ing.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 9. dubna byla ve Vikýřovicích odhalena pamětní deska k 85. výročí založení Bratrské jednoty baptistů v obci. Desku věnoval sboru vikýřovický rodák, akademický sochař Jiří Hovorka.

Foto: Jiří Makoň Ing.,kronikář obce

Projev starosty obce, autor desky po jeho levé ruce.

Článek

Hlavní oslavy výročí se loni a odhalení pamětní desky bude datum založení sboru trvale připomínat. Odhalení desky se osobně zúčastnil i autor.

Čeští baptisté se i svým názvem hlásí k odkazu staré Jednoty bratrské, založené roku 1457 ve východočeské vesnici Kunvald. Na konci 16. století přeložili a vydali čeští bratři Kralickou bibli, která přispěla k zachování českého jazyka. Jednou z nejvýraznějších osobností staré Jednoty byl její poslední biskup Jan Amos Komenský, jehož vliv daleko přesáhl hranice církve a národa.

První baptistický sbor, v moderním smyslu, se shromáždil roku 1611 v Londýně. Sbory baptistů v Evropě (mimo Velkou Británii) pak byly zakládány převážně v 19. století.

Misie se rozšiřovala, takže v roce 1919 bylo v Československu ustaveno sdružení baptistických sborů s názvem Bratrská jednota Chelčického. V době první republiky pak velkým misijním působením vzniklo 25 sborů, např. v Bělé pod Bezdězem, Brně, Zlíně, Kroměříži, Lipové, Pardubicích, Ostravě a v roce 1925 ve Vikýřovicích.

Po druhé světové válce se do vlasti vrátilo mnoho emigrantů a vytvářelo nové sbory ve vysídlených Sudetech - v Aši, Chebu, Teplé, Žatci, Lovosicích, Liberci, Šumperku-Vikýřovicích.

Baptisté byla původní přezdívka z řeckého "baptizein" - křít, ponořit, kdy věřící jsou křtěni ponořením do vody. Při sčítání lidu v roce 2001 se k baptistům v ČR přihlásilo 3622 lidí. Baptisté hájí dobrovolnost a svobodu svědomí, jako nezadatelné právo lidského ducha. Jsou vzdálení každého znásilňování. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám