Hlavní obsah

Víkendová pozvánka na obecní slavnosti do Jeseníků a na přehlídku vozů Alfa Romeo

Novinky, Libuše Miarková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víkendy v Jeseníkách lákají nejen k turistickým výletům do krásné přírody, ale také k účasti na různých společenských, sportovních a kulturních akcích, které místní lidé i návštěvníci tohoto regionu stále více vyhledávají. Kam lze vyrazit o nadcházejícím víkendu? Přinášíme několik pozvánek.

Foto: archiv obce Karlovice

Karlovické soutěže v sečení kosou se každoročně zúčastňují i ženy.

Článek

Soutěž o nejlepšího karlovického sekáče

Mnozí chataři a místní občané z Karlovic a okolí v těchto dnech klepou kosy. Pečlivě se tak připravují na tradiční soutěž, která se v rámci Dne obce koná 9. června. Jak uvedla jedna z organizátorek sobotní slavnosti Naděžda Paňáková, Karlovické kosy se tradičně účastní čtyři až pět desítek mužů a žen. Letos své sekáčské dovednosti předvedou od 11 hodin na louce pod kostelem.

Ve stejnou hodinu se v základní škole začnou přijímat zákusky, bábovky, štrúdly a další speciality do soutěže O nejkarlovičtější koláč. Každým rokem ženy přicházejí s novými recepty, přičemž v hojné míře využívají ostružiny, maliny, jahody a povidla z vlastních zahrádek.

Na karlovické slavnosti se letos představí také polští řemeslníci. Spolu s českými výrobci seznámí děti i dospělé s drátkováním, kovářstvím, sedlářstvím, řezbářstvím, malováním na porcelán, výrobou šperků, vitráží, svíček i keramiky či se zdobením perníku.

Kdo bude chtít, může se projet v kočáru s koňmi a jejich místní chovatelkou Helenou Hradilovou. Odpoledne od 15 hodin začne hudební zábava. Mimo jiné vystoupíi Roman Veverka s modrým cimbálem, kterého si na předcházejících slavnostech pochvalovali lidé mladí i dříve narození.

Vrbno se baví

Dvoudenní víkendovou slavnost pořádá 8. a 9. června město Vrbno pod Pradědem. Zábava vypukne v areálu bývalého koupaliště v sobotu ve 14.30 hodin. Celou akci rozjede brněnská kapela The 6 Fireballs band. Přijedou i hvězdy muzikálu Děti ráje, valašskomeziříčská poprocková Mňága a Žďorp, zpěvačka Olga Lounová, krnovská rocková kapela Contract, slovácká dechovka Bludověnka, topolčanští Žochári, slovenská cimbálová muzika Fidlikanti  a další účinkující.

Bohatý je doprovodný program s freestyle bike exhibicí, zábavným workshopem techniky jízdy na kole a lákavou korálkovou, pěnovou i bublinovou dílnou.

V rámci městských oslav si lze rovněž prohlédnout Výstavu na ulici. Spolek Přátelé Vrbenska na ní představuje u příležitosti 100. výročí založení Československa 1400 historických fotografií a textových dokumentů z oblasti sportu, průmyslu, kultury i gastronomie.

Sraz příznivců značky Alfa Romeo

V malebném prostředí Jeseníků se koná 11. ročník Gionardi Gran Pregio. Organizátoři očekávají účast 150 vozů značky Alfa Romeo. Přijedou její vyznavači z České a Slovenské republiky, Polska, Slovinska a Itálie.

V sobotu 9. června vyrazí na 111 km dlouhou trasu třemi regiony. Před startem si lze historické i současné vozy prohlédnout už od osmé hodiny ranní na parkovišti Resortu Kopřivná a hotelu Brans v Malé Morávce. Odtud pak v 10.45 hodin začne projížďka v doprovodu dopravní policie směrem na Rýmařov, Skřítek, Velké Losiny a Červenohorské sedlo, kde budou vozy k vidění v hotelovém areálu od 12.10 do 14.10 hodin. Poté spanilá jízda pokračuje směrem na Jeseník, Vidly, Vrbno pod Pradědem a zpět do Malé Morávky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám