Hlavní obsah

Víkend poodhalí nejen tajemství frýdeckého hřbitova, nabídne i zdokonalení se ve fotografování

Novinky, Lucie Talavašková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po úspěšné akci Po stopách textilek, která se konala o uplynulém víkendu, připravilo Beskydské informační centrum Frýdek-Místek další zajímavé akce.

Foto: www.visitfm.cz

Historik poodhalí tajemství, které skrývá frýdecký hřbitov

Článek

V sobotu 15. října se s průvodcem vydáme odhalovat tajemství na městský hřbitov.

Ve Frýdku a Místku bylo totiž v průběhu posledních staletí několik míst, které byly vyhrazeny k poslednímu odpočinku obyvatel obou měst. Frýdecký městský hřbitov u kostela sv. Jošta přestal v průběhu druhé poloviny 19. století svým umístěním i rozlohou vyhovovat rozrůstajícímu se městu. V roce 1892 proto bylo rozhodnuto o zřízení nového hřbitova, pro který byl vybrán pozemek v lokalitě na Kamenci v bezprostřední blízkosti katastru obce Dobrá.

„Jeho výstavbu měl tenkrát na starosti stavitel Aulegk, hotový hřbitov měl předat městu k užívání 1. září 1893. Tento záměr ale vyvolal velkou nevoli mezi frýdeckými patrioty, kteří se rozhodli tento záměr zvrátit a zachovat pohřbívání u kostela sv. Jošta. Sepsali dokonce petici neboli Pamětní spis, který byl určen frýdecké městské radě, a podepsalo jej 158 osob mající volební právo ve Frýdku,“ přibližuje Petr Juřák, se kterým se sejdeme v sobotu v 16.00 hodin před hlavním vstupem na hřbitov. Akce se koná za každého počasí a vstup je zdarma.

O den později, v neděli 16. října, se mohou amatérští fotografové vydat na fototoulku po Frýdku-Místku. Minikurz fotografování je totiž ideální příležitostí pro všechny, kteří touží svým fotoaparátem co nejlépe zachytit nádhernou přírodu a atmosféru Frýdku-Místku a ještě přitom dostat užitečné rady od zkušeného fotografa.

„S účastníky se sejdeme v 9.00 hodin na Zámeckém náměstí ve Frýdku, kde je nejdříve čeká hodinové seznámení se základy fotografování a poté čtyřhodinové hledání těch nejkrásnějších záběrů a pořizování umělecky i technicky co nejkvalitnějších snímků. Pod dohledem fotografa tak budou zaznamenávat jak nejrůznější detaily města a okolní přírody a o svých nejlepších snímcích si mohou pak se zkušeným fotografem pohovořit a opět se ve svém koníčku posunout o kus dál,“ láká Dagmar Janovská z pořádajícího Beskydského informačního centra.

Cena kurzu je 200 Kč/osoba. Na kurz je nutné se přihlásit nejpozději do čtvrtku 13. října na pobočkách Beskydského informačního centra v Místku na náměstí Svobody nebo ve Frýdlantu nad Ostravicí na ulici Hlavní.

Následující neděli 23. října pak další zájemce čeká kurz fotografování, tentokrát v Malenovicích, kde budou prostřednictvím svých fotoaparátů zachycovat přírodu Beskyd. Cena i zde zůstává stejná, termín pro uzávěrku přihlášek je čtvrtek 20. října.

Bližší informace a další tipy na akce naleznete na webových stránkách Beskydského informačního centra Frýdek-Místek.

Reklama

Výběr článků

Načítám