Hlavní obsah

Víkend otevřených zahrad nabídl možnost nahlédnout za vysoké zdi

Novinky, Michael Rada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víkend otevřených zahrad představuje zajímavou možnost vidět neviděné, respektive dostat se do míst, kolem nichž denně chodíme, ale nemáme možnost vidět, co je za vysokými zdmi.

Foto: Michael Rada

Prelát Kláštera otec Augustýn sází s představiteli města mladý dub, který by se měl stát součástí klášterní zahrady

Článek

V sobotu 8. června měl autor následujících řádek i s rodinou možnost zúčastnit se velmi dobře zorganizované akce, kterou jsme sami pro sebe nazvali Cestou do tajuplné zahrady.

Konkrétně se jednalo o návštěvu zahrady Kláštera Dominikánů v Plzni na Slovanech. Součástí kláštera, který je jednou z dominant Slovan, je i zahrada obehnaná vysokou zdí. Původní průhledy byly zazděny v době komunistické minulosti, aby nesváděly kolemjdoucí na špatné myšleny o věcech, které v socialismu neměly své místo.

Ovšem ani po sametové revoluci nenastala velká změna a obyvatelé nejen Plzně, ale i turisté tak mohli obdivovat zdáli i zblízka jen klášter - a zeď jeho skryté zahrady.

Díky spolupráci se sousedící Masarykovou Základní školou, konkrétně pak s žáky 9. tříd, se podařilo zorganizovat v rámci Mezinárodního dne otevřených zahrad dvoudení akci, při níž byla zahrada otevřena široké veřejnosti a zároveň byla využita a nabízela kromě klidu i možnost prohlédnout si např. sochařská díla studentů průmyslové školy. A např. i nakoupit si bylinky, jimž v úvodu požehnat sám prelát kláštera otec Augustýn.

S ohledem na výjimečnost akce se jí zúčastnili představitelé čtvrti, primátor města Plzně Martin Baxa, ale i Ing. Jaroslav Lobkowitz.

Díky slunečnému počasí a pozitivní náladě všech organizátorů a hostů se celá akce vydařila na jedničku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám