Hlavní obsah

Vídeňský Prátr má v nabídce i zábavu, při které tuhne krev v žilách

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro mnohé pouť, pro jiné zase jedinečné nostalgické místo, ráj adrenalinu a nevšedních zážitků. Vídeňský Prátr, rozkládající se na břehu Dunaje, tvoří obrovský komplex zábavního života rakouské metropole. Každoročně jeho branami projdou milióny návštěvníků z celého světa.

Foto: Milan Haluška

Pohled na Prátr

Článek

V 18. století sloužilo toto místo k relaxaci mladých vídeňských šlechticů a šlechtičen při projížďkách ve svých kočárech. Jelikož se stalo velmi oblíbené, rozhodl se zde Josef II. vybudovat restauraci a původně relaxační místo proměnit v centrum bohaté zábavy.

Kdo nebyl na obřím kole, nebyl ve Vídni

Největší dominantou zábavního parku i celé Vídně je obří kolo Riesenrad, které má za sebou bohatou historii a je nejstarší atrakcí svého druhu na světě. V roce 1897 v něm vystoupali první návštěvníci. Na konci druhé světové války bylo kolo značně poškozeno požárem a z původních 30 vagónů jich zbyla jen polovina.

Platí zde jasné pravidlo: Kdo nebyl na kole, nebyl ve Vídni. Po zhruba desetiminutovém vystoupání do nejvyššího bodu (64,75 m) se totiž návštěvníkovi naskýtá překrásné panorama na celou Vídeň. Obří kolo je přístupné po celý rok a cena vstupenky pro dospělého návštěvníka je 9, pro dítě 4 eura. Pro milovníky romantiky jsou speciálně vyhrazené vagóny, které nabízí možnost romantické večeře, oslavy apod.

Stovky adrenalinových atrakcí

Vídeňský Prátr je jedním z největších zábavních parků Evropy. Na jeho rozloze návštěvník nalezne více než 250 atrakcí všeho druhu. Od autodromu, vodní atrakce, strašidelné domy, přes jízdu na ponících až po dech beroucí atrakce pro milovníky opravdového adrenalinu.

Za zmínku jistě stojí nejvyšší atrakce Prater Turm, což je velký řetízkový kolotoč, který s vámi vystoupá až do výšky 117 metrů. Překrásný pohled na Vídeň je tak zajištěn, ovšem v dech beroucí výšce.

Sezóna začíná v Prátru od března a končí v říjnu. Otevřeno je vždy od 10 hodin rána až do 1 hodiny v noci. I mimo sezónu je celý areál přístupný. Z atrakcí však můžete navštívit jen obří kolo Riesenrad, nebo vybrané atrakce. Park je dobře dostupný metrem, linkou 2. Vstupenky na atrakce se pohybují v rozmezí od 1 do 10 eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám