Hlavní obsah

Vhodnou aktivitou na vysokých školách může být ragby

Novinky, Táňa Pikartová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Ragby patří na vysoké školy,“ říká kandidát na děkana Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity v Praze Petr Skála.

Foto: Táňa Pikartová

Tradiční bojový tanec Haka reprezentantů Nového Zélandu před každým zápasem

Článek

Podle ministra školství, mládeže a tělovýchovy Josefa Dobeše, který správně zjistil, že žáci základních a studenti středních škol nesportují, lze povzbudit žáky a studenty pro tělesnou výchovu a sport soutěžemi o ministerský pohár. A navrhuje pro žáky florbal a pro středoškoláky basketbal. Poněkud zapomněl na vysokoškoláky.

„Pro vysokoškoláky to může být ragby. Je to charakteristický sport pro vysokoškoláky a v mnoha zemích se také na univerzitách pěstuje,“ má jasno Skála a vysvětluje: „K ragby potřebujete jen travnaté hřiště, míč a lze jej hrát v sedmi i v patnácti prakticky všude. Navíc jej hrají muži i ženy a je to olympijský sport. Při ragby se uplatní sportovci různých výšek a vah, dále se při něm přísně dodržují pravidla fair play a filosofie tohoto sportu dbá i na dodržování rytířského chování hráčů mezi sebou. Ragbistou vyřčená slova platí. Kdo by jiný tyto zásady měl dodržovat než vysokoškolští studenti a jejich pedagogové. Zkrátka a dobře, ragby je pro sportovní vyžití vysokoškoláků jedním z nejvhodnějších sportů, který právě v těchto dnech prožívá své svátky MS na Novém Zélandě,“ dodává pedagog, kartograf, bývalý ragbyový hráč a dlouholetý propagátor této hry Petr Skála.

Ve Francii je například každoročně organizována soutěž mezi univerzitami a dalšími vysokými školami. Soutěž má velmi dobrou úroveň, protože v řadě mužstev hrají hráči předních profesionálních klubů, kteří studium zvládají i při sportování.

Ostatně pravdou je, že řada předních světových hráčů vystudovala vysokou školu. Stačí se jen podívat na sestavy mistrovství světa. Tam hrají například lékaři. Například Argentinci mají ve svých řadách čtyři, mužstvo tvoří i řada inženýrů, to je to například kapitán Francie Dusutoir.

V Německu byly vždy v popředí kluby z Heidelbergu, města studentů a vysokých škol. Také Pragovce se také kdysi říkalo "Ti inženýři". Na hřiště totiž ve své době nastupovalo na hřiště až osm inženýrů, byli to Král, Vrabec, Celý, Kopec, Vondráček, Vopálenský, Stopek, Štěpánský, a trenérem byl také inženýr – Honza Kudrna.

„Ragby je sport, který hrají ve velké většině inteligentní hráči, protože tato hra inteligenci vyžaduje a také proto, že je to jejich životní filozofie, která klade velké nároky na morální vlastnosti a smysl pro fair-play,“ dodává legendární český ragbista Eduard Krützner.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám