Hlavní obsah

Vernisáž v podzemí představí práce vycházející z nalezených diapozitivů Agrokombinátu Slušovice

Novinky, Jakub Schmid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 30. března od 18:00 hodin vede zlínská PhotogetherGallery atraktivní výstavu současného českého fotografa, historika umění a kurátora Tomáše Pospěcha s názvem Pěstitelské a kurátorské práce.

Foto: Tomáš Pospěch

Hvězdy tvého nebe II, 2009

Článek

Nalezený archiv fotografií z Agrokombinátu Slušovice přináší svědectví o jedinečném hospodářském fenoménu sedmdesátých a osmdesátých let dvacátého století i o tehdejší propagační fotografii. Výstava představuje několik prací, které těmto fotografiím nabízejí nový smysl. Slovo Slušovice má pro některé generace podobný nádech, jako bonpari, favoritka, remoska, stavebnice Merkur, motocykl Pionýr, botasky nebo Wartburg.

„Nejdříve jsem zkoušel využít zkušenost a metodologii historika umění a rekonstruovat diafony, pro které byly tyto diapozitivy původně určeny. Scénáře k nim se ale dochovaly velmi torzovitě. Začal jsem tedy s fotografiemi pracovat volně a poskytovat jim nové kontexty,” představil svou tvorbu Tomáš Pospěch.

Fotografie vytvořil v letech 1978–1989 zlínský reklamní fotograf Jan Regal. Na výstavě je doplňují další práce, které vznikly v dnešních Slušovicích, a to v bezprostřední návaznosti na tento archiv.

„Vytvořením nového kontextu se sice nepřebije to, co fotografie zobrazují, ale nově poskytne dvojí čtení: můžeme sledovat různé systémy zobrazování a strategie propagace, které byly při jejich vytváření užívány,“ doplnil Tomáš Pospěch.

Vernisáž proběhne ve středu 30. března od 18:00 v prostorách PhotogetherGallery pod zlínskou poliklinikou. Vstupné je zdarma. Na výstavu mimo vernisáž, která potrvá do 22. dubna, je pak možné se dostat po písemné domluvě emailem na galleryphotogether@gmail.com

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám