Hlavní obsah

Velký svět techniky v Ostravě mohou zájemci týden vidět ve fázi jeho zrodu

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Ostravě v Dolních Vítkovicích se v pátek 14. března, v den výročí narození Alberta Einsteina, otevřela veřejnosti na jeden týden nová budova Velkého světa techniky / Science and Technology Centra, který už za pár měsíců začne sloužit jako místo plné interaktivních exponátů.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava. Dolní Vítkovice 14.3.2014. Budova Velkého světa techniky.

Článek

V 10 hodin byla přestřižena startovací páska a lidé tak mohou na týden od 14. do 20. března vstoupit do supermoderní budovy Velkého světa techniky - světa plného energie.

Velký svět techniky už za pár měsíců začne sloužit jako zábavné místo plné interaktivních exponátů, ukázek fungování přírodních zákonů, vědeckých objevů a nejmodernější techniky. Doplní tak interaktivní hernu v budově U6, která je označována jako Malý svět techniky.

Mimořádné otevření budovy nabízí pro veřejnost od dnešní 14. hodiny komentované prohlídky celé stavby přímo s jejím architektem Ing. Josefem Pleskotem. Zájemci uvidí časosběrný film o vzniku moderního architektonického díla a také si mohou poslechnout přednášky o zajímavostech Einsteinových teorií i peripetiích života tohoto vědce. Návštěvníci si budou moci v uvedeném týdnu detailně prohlédnout jednotlivé budoucí plochy expozic, přednáškové sály, laboratoře, dílny i 3D kino.

„Budova Velkého světa techniky je ve svém výrazu sporá, minimalistická, ale nabízí maximalistický prožitek. V industriálním areálu Dolních Vítkovic tvoří jakýsi roh, do něhož budou v podobě naučných expozic vloženy poznatky lidského vědění, které tvoří základ civilizace,” řekl při páteční komentované prohlídce Ing. Arch. Josef Pleskot.

Pro veřejnost bude stavba otevřena v sobotu a v neděli 15. a 16. března od 10 do 18 hodin. V té době se uskuteční komentované prohlídky s architektem Josefem Pleskotem a také přednášky na téma Černé díry ve vesmíru očima Alberta Einsteina.

Od pondělí 17. března do čtvrtka 20. března budou na programu zvláštní programy pro školy od 9 do 13.30 hodin a odpoledne od 15 do 18 hodin prohlídky pro veřejnost.

K návštěvě budovy Velkého světa techniky láká jeho ředitel Jakub Švrček: „Jde o mimořádnou příležitost vidět Velký svět techniky v době jeho zrodu. To už se nebude opakovat, protože poté prostory zaplní vybavení jednotlivých místností a především samotné exponáty. Je to vlastně takový historický milník v současném životě Dolních Vítkovic,” dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám