Hlavní obsah

Velkopavlovické Vinařství Baraque bodovalo na Grand Prix Vinex 2020

Novinky, Blanka Marková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolekce vín vinařství Baraque posbírala na letošním ročníku Grand Prix Vinex tři stříbrné a jednu zlatou medaili. Nejúspěšnějším vínem je Ryzlink rýnský z roku 2017 s ohodnocením 88 bodů.

Foto: Blanka Marková

Degustace ve vinařství Baraque

Článek

„Ryzlink pochází z naší viniční tratě Nadzahrady a má trošku vyšší zbytkový cukr, který skvěle vyvažuje vyšší množství kyselin a dává vínu šťavnatou chuť i vůni,” popisuje charakteristiku vína oceněného zlatou medailí František Machovský. I další oceněná vína, Veltlínské zelené 2016 a Frankovka VOC 2017, jsou vyrobená z hroznů z této viniční tratě.

27. ročník mezinárodní soutěže vín Grand Prix Vinex se uskutečnil ve dnech 8. a 9. června v Národním vinařském centru ve Valticích. Cílem soutěže je na vysoké profesionální úrovni každý rok ohodnotit a ocenit nejlepší evropská a světová vína přítomná na trhu středoevropského regionu.

Viniční trať Nadzahrady se nachází v oblasti zvané Modré Hory, o které se traduje, že je nejvhodnější pro pěstování červených vín v celé České republice. „Nadzahrady se rozprostírají na jižních svazích se sklonem až 12 procent a mají dostatek sluníčka. Půda je zde hlinitojílovitá až hlinitopísčitá s vyšším obsahem vápníku a manganu, což je předpoklad pro kvalitní hrozny,“ vysvětluje vinař.

Spotřeba červeného vína v tuzemsku však není tak vysoká, proto se František Machovský rozhodl část úrody využívat na výrobu Blanc de Noirs, tedy bílých vín z modrých hroznů. Frankovce  Blanc de Noir 2017 se ziskem 86,33 bodů unikla zlatá medaile o pouhých 0,66 b.

Po Národním vítězi na Grand Prix Vinex 2018, kterým se stal Blanc de Pinot Noir 2016, je letošní stříbrná medaile potvrzením, že přístup k surovině, který pro výrobu klaretů vinař František Machovský volí, je cestou ke kvalitním vínům.

„V obou případech se jednalo o vína dva roky po sklizni, která ležením v lahvi získala na kráse a rozhodně v této fázi nejsou u konce s dechem. Vyvrací tak rozšířenou domněnku, že vína typu Blanc de Noirs je třeba do roka vypít,“ uvedla Lenka Machovská, vinařova žena.

Vinařství se však zaměřuje i na výrobu kvalitních červených vín včetně vysoce hodnocených vín s označením VOC. Vína originální certifikace (VOC) jsou specifická tím, že jsou vyrobena z odrůd typických pro daný vinařský region a hrozny pocházejí pouze z pečlivě vybraných vinařských tratí. Tento přísný výběr dává vínům jedinečné vlastnosti, odrážející jejich terroir ve vůni i chuti. Hodnocení, zda to či ono víno splňuje charakter VOC, provádějí sami vinaři.

Vinařství Baraque je členem VOC Modré hory, které je prvním VOC v České republice, které vyrábí VOC vína pouze z modrých odrůd révy vinné. Konkrétně z odrůd Frankovka, Svatovavřinecké a Modrý Portugal. Z těchto je možné uvádět na trh červená vína po 18 měsíčním zrání a mladá rosé vína. Tyto náročné předpoklady splnila i stříbrná Frankovka VOC 2017.

Pokud chcete vína vinařství Baraque ochutnat, navštivte vinařskou galerii Baraque Wine Gallery, která se nachází přímo u viniční trati Nadzahrady ve Velkých Pavlovicích. Během léta je zde pořádána také řada kulturních akcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám