Hlavní obsah

Velké prádlo i četníci v Muzeu Brněnska

Novinky, Petra Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předpověď počasí na nadcházející víkend hlásí chladno a přeháňky. Nejen útočiště před nepřízní počasí, ale především zajímavý výstavní program nabízí Muzeum Brněnska.

Foto: Petra Svobodová

Od Ferdy po Jonatána

Článek

Muzeum v Ivančicích připravilo výstavu Velké prádlo našich prababiček, která je nainstalovaná v ivančickém Památníku Alfonse Muchy. Seznámíme se s postupy praní a ošetřování prádla v nedávné minulosti. Na čistotou vonící výstavě si uvědomíme, že pro naše prababičky bylo praní prádla časově i fyzicky značně náročnou činností.

V Podhoráckém muzeu v Předklášteří je otevřená výstava Ve jménu zákona o četnících a četnických pátracích stanicích v období mezi válkami. Autoři výstavy ve spolupráci s Českou televizí připomněli i oblíbený seriál Četnické humoresky, který se točil v Brně a jeho okolí.

Památník písemnictví na Moravě v Rajhradě již loni otevřel výstavu k 60. výročí založení časopisu Host do domu. Výstava s podtitulem Sen o svobodě se věnuje historii tohoto pozoruhodného literárního časopisu. Další výstava, Mistrovské drobnosti, představuje výtvarné skvosty z bohatých sbírek Muzea Brněnska. Jedná se o grafické listy, akvarely či miniatury z 18. a 19. století.

V pátek 3. dubna bude v Muzeu ve Šlapanicích zahájena výstava Od Ferdy po Jonatána, věnovaná populárním i méně známým zvířecím hrdinům moravských pohádek a večerníčků. Malí, ale určitě i velcí návštěvníci ocení, že největší prostor výstavy tvoří bohatá večerníčková herna a tvořivá dílna.

Muzea Brněnska sdružuje již šest poboček – Muzeum v Ivančicích, Podhorácké muzeum, Památník písemnictví na Moravě, Památník Mohyla míru a Muzeum ve Šlapanicích. V roce 2015 otevře novou pobočku ve Vile Löw-Beer v Brně.

Reklama

Výběr článků

Načítám