Hlavní obsah

Velká voda odřízla přístup ke kostelu sv. Jiří v Plzni na Doubravce

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na soutoku řek Mže a Úslavy v plzeňské části Doubravka vystoupila řeka z koryta a zaplavila okolní pozemky, přičemž úplně odřízla kostel sv. Jiří.

Foto: Jan Kaše

"Ostrov" s kostelem sv. Jiří

Článek

Kostel sv. Jiří se hřbitovem se nachází na skalnatém ostrohu nad soutokem řek Mže (někde se uvádí Berounka) a Úslavy. Po oteplení a vydatných deštích se však ostroh proměnil na ostrov, jehož břehy bičuje dravá a nezkrotná řeka. Voda pokryla veškeré louky v okolí, které teď připomínají jedno velké jezero, na němž našly své útočiště i labutě.       

Samotný kostel i hřbitov zatím velké vodě odolávají. Dostat se tam je ale nemožné, protože přes jedinou přístupovou cestu se valí mohutný proud vody.

Kostel byl založen pravděpodobně v roce 992 a jeho vznik bývá dáván do souvislosti s návratem pražského biskupa Vojtěcha z Říma, který přivedl do oblasti Plzně (resp. Starého Plzence) skupinu benediktinských mnichů. V pozdějším období prošel kostel několika stavebními úpravami, ale románský sloh je na něm dobře patrný i v dnešní době.  

Louky, které se pod ním rozprostírají, jsou od jara do podzimu využívány k pořádání různých společenských akcí, např. pouť, rytířské souboje či historický víkend.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám