Hlavní obsah

Velikonoční tradice obnovili na Zastávce

Novinky, Zuzana Straková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Postupem času se do vsí vrací staré, a leckde již zapomenuté, tradice. Stejně tak i na Zastávce se rozhodli oprášit některé velikonoční zvyky a obyčeje.

Foto: Zuzana Straková
Článek

Poté, co na Zelený čtvrtek odlétly zvony do Říma, chopily se zastávecké děti řehtaček a za vydatného rachání se vydaly na obchůzku po vsi. Mnoho obyvatel vycházelo před dům nebo vyhlíželo z oken s podivem, neboť tato tradice se v naší vsi po mnoho let nedodržovala. V sobotu, kdy se zvony vrací zpět, obešly děti s řehtačkami ves naposledy, zastavovaly u jednotlivých domů a jako odměnu dostávaly sladkosti a drobné peníze.

Na Velikonoční pondělí se po ránu sešly děti a společně vyrazily s pomlázkou na koledu. Letos poprvé se s pomlázkou mimo dětí vydali i někteří muži z naší vsi. Obcházeli dům od domu a vyšupali všechny dívky a ženy, aby podle tradice zůstaly zdravé, veselé a krásné. Jako odměnu dostávali malovaná vajíčka, sladkosti, peníze i nějaká lahvinka na posílenou se našla.

Bylo by moc milé, kdyby se tato tradice vrátila zpět do naší vsi natrvalo a stala se součástí velikonočních oslav na Zastávce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám