Hlavní obsah

Velikonoční pozvánka na výstavu kraslic, košt pálenek a prohlídku hradu Sovinec

Novinky, Libuše Miarková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kam se vydat o letošních Velikonocích? Přinášíme několik pozvánek z jesenických regionů, kde již tradičně pořádají řadu akcí věnovaných svátkům jara.

Foto: Karel Knapp

Foto z jarmarku na zámku v Linhartovech. Konal se 17. března a zahájil sérii letošních velikonočních akcí v Jeseníkách. Foto Karel Knapp

Článek

Na výstavu originálních kraslic zve Muzeum v Bruntále. Jak uvedla její kurátorka Jana Lesáková, kraslice zdobí různé techniky: od klasických malovaných, přes batikované, drátkované, vyškrabávané či s korálky. „Některé představují malá umělecká díla, jako například exponáty od Martiny Železné z Nové Pláně,“ dodala kurátorka.

Do muzejní soutěže Bruntálská kraslice 2018 se přihlásilo třináct kolektivů, jedenáct dospělých a osm dětí. Zaslali 351 velikonočních ozdob, z toho 197 malovaných vajíček. Všichni účastníci obdrží od pořadatelů malou drobnost, a to bez rozdílu, zda své ozdoby ponechají v muzejním depozitáři pro další využití nebo si přejí jejich navrácení po ukončení výstavy. V zámecké nově restaurované kapli potrvá do 15. dubna.

Spolek Renesance v obci Hošťálkovy zve své příznivce na velikonoční prohlídku místního zámku v pátek 30. března od 9 do 16 hodin. Exkurze je spojena s jarmarkem a prodejem zdobených vajíček, tatarů a občerstvení. Pozvání přijali šermíři z krnovského Společenství severských pánů. Zájemci si mohou ukovat vlastní hřebík z rudy tavené v hliněné peci.

Příznivci dobré pálenky a slivovice se v sobotu 31. března setkají v Horní Lipové. Ve 14 hodin v ubytovně Magacína začnou soutěžit O lipovského panáka. Kdo má zájem přihlásit do koštu půllitrový vzorek, nechť ho doručí 31. března do 12 hodin do penzionu Kovárna. Zatímco v sobotu se testují vzorky lahodných pálenek, následující den se pak u Magacíny od 10 hodin pletou tatary.

Na sváteční výšlap láká cvilínská rozhledna. Výhled s pozoruhodné dominanty na Krnovsku je možné si dopřát od 30. března do 2. dubna, vždy od 10 do 17 hodin.

Perníčky, domácí cukrovinky, kraslice a další dekorativní velikonoční ozdoby si lze zakoupit na výstavce místního klubu žen v kině ve Zlatých Horách 29. března od 9 do 17 hodin.

Velikonočním programem na Sovinci začíná letošní sezóna na hradu. Jak uvedl jeho kastelán Michal Koutný, v pátek 30. března v 16 hodin se uskuteční vernisáž výstavy známého moravského fotografa Ladislava Kucharského. Dominantním oborem jeho tvorby je krajina, nejmilejším koutem Moravské Slovácko.

O prodlouženém svátečním víkendu zavítají na Sovinec šermíři Bandiere E Spade a Memento Mori, dále tanečnice Perchty von Bladen, členové divadla Pepe Gepethe.  Účast přislíbil také sokolník Ondra Csik. Přijede ze Stanice ochrany fauny v Hluku a návštěvníkům Sovince představí různé druhy dravých ptáků. Chybět nebudou ani komentované prohlídky hradu s průvodcem. Zájemci si mohou otestovat svou dovednost v lukostřelbě či v oblíbeném Sovineckém rébusu, tentokrát s velikonoční tematikou.

„Před opětovným otevřením hradu pro veřejnost obětavě pomáhala řada dobrovolníků. Natírali lavičky, hrabali listí a uklízeli interiéry. Všichni si zaslouží poděkování,“ ocenil práci přátel vzácné historické památky sovinecký kastelán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám