Hlavní obsah

Velikonoční Buchlov láká návštěvníky

Novinky, Dagmar Šnajdarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Netradiční Velikonoce můžete zažít na hradě Buchlově v neděli 20. a v pondělí 21. dubna. Seznámíte se s tradicí těchto svátků, jejich symboly jako je velikonoční beránek, vajíčko, zajíček, kříž, oheň atd., nebo si zkusíte uplést pomlázku či vlastnoručně namalujete velikonoční vajíčko.

Foto: Dagmar Šnajdarová
Článek

Velikonoce na hradě Buchlově proběhnou v neděli 20. a v pondělí 21. dubna od 9:00 do 16:00 hodin. Pro návštěvníky je připraven bohatý doprovodný program.

Po oba dva dny budou na hradním nádvoří stánky řemeslníků a v Loveckém sále předvedou své umění profesionální malérečky, které nás každý rok ohromí křehkou krásou kraslic, kterou dokážou vytvořit jejich šikovné ruce. Ve vstupních prostorách čeká na návštěvníky velikonoční výstava různých druhů kraslic (nevzdálenější k nám doputovala až z dalekého Iránu) a taktéž historických pohlednic ze sbírek Bořka Žižlavského.

V neděli oživí hradní nádvoří svým zpěvem Tetky z Ježova, které vás také pozvou na vynikající pochoutku – chleba namazaný čerstvě stlučeným máslem.

Na Velikonoční pondělí si můžete zazpívat spolu s vynikajícím hudebním seskupením z Uherského Hradiště GOSPEL4LIVE. Po oba dny se konají prohlídky hradu s průvodcem a s vašimi dětmi si také můžete vyzkoušet speciální okruh pro děti S pastelkami po hradě Buchlově.

Hrad Buchlov patří k nejvýznamnějším památkám české rané gotiky. Počátky hradu se datují do první poloviny 13. století. Byl založen českým králem jako strategicky obranná pevnost a správní středisko se soudní pravomocí a tzv. loveckým právem. Na konci 15. století jej vlastnili páni z Cimburka, za kterých byl v pozdně gotickém slohu vystavěn reprezentační rytířský sál, později zde probíhaly úpravy i v renesančním a barokním duchu. Posledním držitelem Buchlova se stala v roce 1800 hraběcí rodina Berchtoldů, která ho vlastnila do roku 1945. V současné době je možné zhlédnout dobové interiéry spolu s egyptologickými a přírodovědnými sbírkami a bohatou knihovnou.

Související témata:

Výběr článků

Načítám