Hlavní obsah

Velikonoční Bílovec čekají průvody s hrkačkami i jarmark

Novinky, Lenka Hatlapatková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Bílovce letos Velikonoce vstoupí opravdu velkolepě. V pátek 3. dubna a v sobotu 4. dubna centrum města ožije Velikonočním hrkáním, organizovaným římskokatolickou farností, v sobotu 4. dubna se na Slezském náměstí pod záštitou města koná Velikonoční jarmark.

Foto: Archiv Bílovec
Článek

Kromě toho bude v sobotu za příznivého počasí otevřena vyhlídková věž kostela sv. Mikuláše i městské muzeum.

Na Velký pátek 3. dubna vyjde v 15 hodin od kostela sv. Mikuláše v Bílovci průvod hrkačů směrem na zámecké nádvoří, kde budou předneseny pašije. Kdo se bude chtít zapojit, měl by si přinést hrkačku a dobrou náladu.

V sobotu 4. dubna bude v 8 hodin na Slezském náměstí zahájen Velikonoční jarmark. „Oslovili jsme široké spektrum podnikatelů, aby náš jarmark byl pro návštěvníky co nejpřitažlivější. Preferovali jsme ukázky tradičních řemesel, takže příchozí například uvidí, jak se pletou pomlázky nebo zdobí kraslice," uvedl starosta Pavel Mrva a upozornil, že vzhledem k jarmarečnímu ruchu bude v sobotu 4. dubna na Slezském náměstí uzavřena místní komunikace.

„Velikonoční jarmark je jedním z kroků, jimiž vedení města podporuje rozvíjení tradic v Bílovci," dodal starosta.

Velikonoční jarmark potrvá do 12 hodin, kdy místo zvonění zvonů opět ulice města rozezní průvod hrkačů. Ten vyjde od kostela sv. Mikuláše, který bude na Bílou sobotu otevřen po celý den pro soukromou modlitbu.

„Tato sakrální stavba prošla v období let 2002 až 2013 průběžnou rozsáhlou rekonstrukcí v celkové hodnotě 17 miliónů korun," konstatovala místostarostka Sylva Kováčiková.

„Od roku 2002 do roku 2011 byl kostel opravován z programu Regenerace městských památkových zón a rezervací, kde se stát prostřednictvím Ministerstva kultury ČR podílel 70 procenty, město 20 procenty a farnost 10 procenty. Celková částka představovala 11,6 miliónu korun. Z Regionálního operačního programu pak byla v celkové hodnotě 5 miliónů korun zrealizována rekonstrukce báně a ochozu věže kostela, který je nyní bezplatně přístupný veřejnosti a zájemci se z něj budou moci za dobrého počasí rozhlédnout po Bílovci i okolí také v sobotu 4. dubna,” dodala místostarostka-

Reklama

Výběr článků

Načítám