Hlavní obsah

Velikonoce na Maltě jsou stroze pompézní, chybí jim naše veselí

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Církevní svátky v katolických zemích jsou velmi okázalé. Zažil jsem Svatý týden na Mallorce, místní bratrstva v kápích a s ponurou hudbou zvláště v noci připomínala spíše inkvizici. Ale bylo to působivé. O nic méně atraktivní je to pro turistu na Maltě.

Foto: maltská centrála

velký pátek

Článek

Nad městy vlají obrovské vlajky připomínající plachty karavel a ulicí se valí svátečně naladěné průvody. Zatímco u nás o Velikonocích koledníci, někdy mírně podroušení, chodí vyšlehávat ženy a při dnešních cenách vajec asi budou brát více tento produkt než panáky, na Maltě je vše velmi religiózní.

Oslavy začínají týden před Velkým pátkem svátkem Sedmibolestné Panny Marie. Procházel jsem ještě ne zcela sluncem vyhřátými ulicemi La Valetty a pozoroval přípravy na nadcházející fiestu. Všichni se tvářili vážně, důstojně, svátečně oblečení. Těšili se na večer, kdy se ulicemi města, ale také ve všech dalších ostrovních sídlech, ponesou na nosítkách sochy Panny Marie.

Svátky a památky přitahují turisty

"I když se o Maltě tvrdí, že je to převážně ostrov památek a architektury, zejména v hlavním městě, s množstvím megalitických staveb roztroušených po celém ostrově, v sezóně jsou tu atraktivní koupací místa. Je to ráj pro potápěče i milovníky vodních sportů. Ale řada návštěvníků přijíždí právě na velikonoční svátky, Malťané milují okázalost, ohňostroje, které večer ozařují oblohu,“ potvrdila mi ředitelka CK Natour Andrea Uhrová, která si Maltu i z tohoto důvodu oblíbila.

Měla pravdu, večer se povedl, kapely hrály církevní písně. Bylo to vše jako z jiného století, alespoň pro mne. A tisíce vybuchujících světlic na noční obloze podtrhlo slavnostní atmosféru. Ale ne všichni žili tradicemi, hlavně zahraniční mládež uctívala boha alkoholu a rytmu ve velkém. A byl to šrumec.

Sedmkrát dokolečka dokola

Na Zelený čtvrtek jsou kostely otevřeny pro „sedm návštěv“, rodiny obcházejí 7 kostelů různých církví a modlí se k nim. Dodržuje se i Kristova tradice mytí nohou apoštolům. V každém kostele je vybráno 12 mužů, jímž tuto službu kněz poskytne.

Na Velký pátek se nejí maso, ryba se může, ale na ulicích jsou stánky s různými sladkostmi jako kwareżimal, které obsahují s mandlovou náplň, nebo figolli. Což je  pečivo různých tvarů, plněné mandlemi, posypané moučkovým cukrem a ozdobené barva, a čokoládová vejce. Květná neděle je také ve znamení koncertů a vystavování kultovních sošek. Moře již bylo teplé, takže se dalo v zátoce u Modré jeskyně koupat.

Navštívil jsem megalitický chrámový okrsek Hagar Qim, takové maltské Stonehage, asi tu kráčely dějiny, ale nějak mne minuly. Sice jsou tu vysvětlivky, co který kámen měl za význam, ale... 

Vydal se do dvojměstí na jediném větším zdejším kopci, do životem pulsujícího Rabatu, spojeným s "městem duchů" Mdinou, kde téměř nikoho nepotkáte. Z hradeb Mdiny je nádherný rozhled po ostrově. Zvláštním fenoménem jsou pevnosti, Malta byla vlastně jedna velká pevnost. Kdo by neznal maltézské rytíře. Ne tak sousední ostrov Gozo, kde najdete potápěčský ráj. Je tu víc měst než přírody, mnoho zeleně nepotkáte, ale určitě se vám tu bude líbit.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám