Hlavní obsah

Vědci varují před zrušením britského soudně znaleckého ústavu

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem 33 předních světových vědců podepsalo dopis, v němž vyzývají britskou vládu, aby přehodnotila své rozhodnutí ukončit činnost společnosti Forensic Science Service (FSS), která poskytuje soudně znalecké expertízy pro bezpečnostní složky ve Velké Británii.

Foto: Jan Kaše

Ilustrační foto

Článek

Jedním ze signatářů je i profesor Sir Alec Jeffreys, který v 80. letech minulého století objevil systém identifikace jedinců pomocí DNA z biologické materiálu (např. krve nebo slin), čímž výrazně přispěl k boji proti nejzávažnější trestné činnosti.

Krok zpět

„Naše žádost britské vládě je: prosím zvažte, co bude následovat… Kde bude výzkum? Kdo bude dělat výzkumnou práci? Kdo se bude starat o kvalitu forenzní vědy na konkurenčním trhu? Uzavření Forensic Science Service je krokem zpět," uvádí se v dopise, který byl částečně uveřejněn 28. prosince 2010 i na webových stránkách BBC.

Ztráta prestiže

Vědci se právem obávají, že Velká Británie ztratí ve světě svou prestiž, kterou bezesporu má ve vyšetřování na místě činu. Každým rokem specialisté z FSS analyzují více než 120 000 případů a 500 000 vzorků. Poskytují analýzy důkazů z místa činu, provádí rozbory DNA, krve, drog, vláken, ale třeba i zkoumání zbraní a střeliva.

„Mnoho z nás čerpalo z výzkumů, vývoje a vzdělávání, které poskytovala FSS - vědci na celém světě jsou vděčni FSS a britské společnosti," uvedl další ze signatářů profesor Niels Morling, prezident International Society for Forensic Genetics (volně přeloženo-Mezinárodní společnost pro forenzní genetiku).

Poškodí privatizace britskou justici?

Rozhodnutí britské vlády zrušit tento soudně znalecký ústav vyvolalo ve světě zděšení. Odborná veřejnost se domnívá, že tím značně utrpí kvalita britské justice, protože se přestanou provádět některé finančně náročné formy forenzních analýz, které jsou důležité pro vyšetřování.

Vědci se také ptají, zda kapacita soukromých laboratoří bude vůbec schopna plně nahradit činnost FSS.         

Související témata:

Výběr článků

Načítám