Hlavní obsah

Večerníček slaví i ve Šlapanicích

Novinky, Petra Svobodová

Pohádku na dobrou noc – Večerníček – poprvé televize odvysílala před půl stoletím. Kulaté narozeniny kluk s papírovou čepicí letos slaví po celé České republice. K výročí se připojilo i šlapanické muzeum výstavou Od Ferdy po Jonatána.

Foto: Petra Svobodová

Výstava Od Ferdy po Jonatána

Článek

Muzeum ve Šlapanicích společně s Památníkem písemnictví na Moravě připravilo výstavu Od Ferdy po Jonatána o oblíbených zvířecích postavičkách z dětských knížek a večerníčků.

Výstavu z velké části tvoří nápaditá herna – v mraveništi u Ferdy Mravence nahlédnete do života hmyzu, zachráníte psa Jonatána, který se ocitl v nesnázích, zahrajete si s kapelou opice Žofky a prozkoumáte tajemné doupě broučků.

Součástí dětské herny je také živá televize, obří puzzle a vyrábění knížeček a záložek do nich. K výstavě jsou připraveny zajímavé doprovodné programy pro školy i veřejnost.

„Výstavu lze proto vřele doporučit nejen rodinám s dětmi, ale také všem, kteří na večerníčky a jejich zvířecí hrdiny nedají dopustit,“ uvedla kurátorka výstavy Simona Faberová.

Muzeum ve Šlapanicích sídlí ve starobylé budově někdejší scholasterie. V jeho sbírkách se nachází mimo jiné pozůstalostní fond významného českého krajináře Aloise Kalvody, který se v městečku Šlapanice narodil. Součástí etnografických sbírek muzea je pozoruhodná kolekce výšivkových tiskátek.

Šlapanice a jejich okolí jsou také spojovány se známou slavkovskou bitvou tří císařů. Budova scholasterie sloužila před bitvou jako štáb maršála Soulta, velitele IV. francouzského armádního sboru. Ve vestibulu muzea jsou nově vystaveny dva restaurované koněspřežné kočáry pocházející z přelomu 19. a 20. století. V současné době se v muzeu konají krátkodobé tematické výstavy a muzeum se ve své činnosti dlouhodobě zaměřuje na dětské návštěvníky.

Muzeum ve Šlapanicích je jednou z poboček Muzea Brněnska, které dále spravuje Muzeum v Ivančicích, Podhorácké muzeum, Památník písemnictví na Moravě, Památník Mohyla míru a v roce 2015 otevře novou pobočku ve Vile Löw-Beer v Brně.

Reklama

Výběr článků

Načítám