Hlavní obsah

Ve Znojmě vyvěsí vlajku na podporu Tibetu

Novinky, Marek Venuta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znojemská radnice se opět přihlásí k celosvětové kampani Vlajka pro Tibet. K tomuto počinu se roku 1996 přidala i první města v ČR. V posledních letech se do ní každoročně zapojuje téměř čtyři sta radnic a obecních úřadů.

Foto: Archiv

Tibetská vlajka

Článek

Vlajka pro Tibet se každoročně vyvěšuje 10. března a připomíná výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci. Smyslem akce je, aby na radnicích, magistrátech a krajských úřadech českých, moravských a slezských měst a vesnic vlály tibetské vlajky jako symbol podpory nenásilného boje Tibeťanů za svá práva a snahu o zachování jejich národní identity.

Jelikož letos připadá desátého na sobotu, rozhodli ve Znojmě, že vlajku vyvěsí již v pátek v poledne a nechají ji viset až do pondělí.

Násilný převrat v Tibetu 

V roce 1950 násilně obsadila území Tibetu komunistická armáda Čínské lidové republiky. O rok později byla podepsána dohoda, která přiznávala Tibetu vnitřní autonomii, která ale nebyla nikdy dodržena.

Omezení základního práva Tibeťanů na svobodu vyjadřování a pohybu, ničení národních památek, přeměna země na vojenskou základnu, strach o život dalajlámy a zejména násilně vedená protitibetská politika Číňanů vedla k lidovému povstání, které se rozhořelo ve Lhase právě 10. března 1959. Následně bylo zabito na 80 000 Tibeťanů, mnoho dalších bylo uvězněno, nebo přemístěno do pracovních táborů. Dnešní počet tibetských uprchlíků se odhaduje na 150 až 180 tisíc.

Výběr článků

Načítám