Hlavní obsah

Ve Zlínském kraji pracují téměř čtyři stovky asistentů pedagoga

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet asistentů pedagoga zaměstnaných na školách ve Zlínském kraji dosáhne v tomto školním roce téměř čtyř stovek.

Foto: Zlínský kraj

Asistent pedagoga v praxi.

Článek

„Asistenti působí ve třídách nebo studijních skupinách, v nichž se vzdělává žák, případně i více žáků, se speciálními vzdělávacími potřebami (tj. žák, který k naplnění svých vzdělávacích možností potřebuje poskytnutí podpůrných opatření),“ uvedla krajská tisková mluvčí Renata Janečková.

„Předpokládaný objem finančních prostředků, které budou v letošním školním roce školám na platy asistentů celkově poskytnuty, dosáhne 100 miliónů korun a připočítáme-li k této částce i zákonné odvody, dostaneme se k sumě 136 miliónů,“ informoval radní Zlínského kraje pro školství Petr Gazdík.

K náplni práce asistenta pedagoga patří zejména spolupráce s učitelem na přímé výchovné a vzdělávací činnosti u žáka se speciálními vzdělávacími potřebami, pomoc při komunikaci mezi učiteli a žákem i jeho zákonnými zástupci při přípravě žáka na výuku a rovněž nezbytná pomoc při jeho sebeobsluze a pohybu během vyučování.

O tom, zda žák potřebuje asistenta, rozhoduje podle Petra Gazdíka školské poradenské zařízení (pedagogicko-psychologická poradna, speciálně pedagogické centrum), které posuzuje speciální vzdělávací potřeby žáka a v případě potřeby přidělení asistenta doporučí. Na základě tohoto doporučení a žádosti vystaví krajský úřad škole souhlas se zřízením funkce asistenta pedagoga a poskytne škole příspěvek.

Školy zaměstnávají asistenty pedagoga jako pedagogické pracovníky, proto musejí mít asistenti vzdělání na základě zákona o pedagogických pracovnících, které se odvíjí podle druhu vykonávané činnosti. 

„Požadované vzdělání se tedy liší a začíná na požadavku základního vzdělání doplněného o kurz pro asistenty pedagoga, například v případě pomocných výchovných prací ve školní družině, až po vysokoškolské vzdělání pedagogického směru pro přímou pedagogickou práci ve třídě,“ doplnila krajská tisková mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám