Hlavní obsah

Ve Zdibech začala rekonstrukce sokolovny, pomáhají dotace, ale i štědrost dárců

Novinky, Lucie Kazdová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V obci Zdiby u Prahy byla zahájena dlouho plánovaná rekonstrukce sokolovny.

Foto: Lucie Kazdová

Začátek rekonstrukce

Článek

Na území České republiky se dle údajů České obce sokolské nachází přibližně 1200 sokoloven. Sokolovny byly budovány od 60. let 19. století až do zániku Sokola po roce 1948 díky obrovskému úsilí a nadšení zakládajících členů sokolských jednot.

V mnoha malých obcích dodnes představují jediný objekt, který slouží jak ke sportovním aktivitám, tak i pro pořádání větších kulturních akcí. Nejinak je tomu i v obci Zdiby u Prahy.

Místní sokolovna je ve zbědovaném stavu, jelikož se do ní po zakázání činnosti Sokola mnoho let neinvestovalo. V letošním roce se však místní sokolské jednotě, která objekt vlastní a spravuje, podařilo získat investiční dotaci z MŠMT, dotaci od Obce Zdiby a Středočeského kraje.

Započala tak dlouho plánovaná a potřebná rekonstrukce elektřiny a podlahy v celém objektu, dále bude z investiční dotace od Středočeského kraje vybudován malý cvičební sál. Projekt musí tělocvičná jednota dofinancovat z vlastních prostředků, padnou tak na něj veškeré úspory za poslední roky.

Zároveň jednota vyhlásila dobročinnou sbírku. Ohromným překvapením je štědrost a solidarita místních spoluobčanů a firem. Osud sokolovny jim rozhodně není lhostejný, od poloviny července se podařilo vybrat takřka čtvrt milionu korun. Lidé a firmy přispívají na transparentní sbírkový účet a do zapečetěné pokladničky. Veškeré vybrané prostředky budou použity na rekonstrukci sokolovny.

„Realizace projektu rekonstrukce naší sokolovny by mohla být velkou inspirací pro další sokolské jednoty v menších obcích, které se většinou potýkají s podobnými problémy jako my,“ říká starosta místní sokolské jednoty Zdeněk Jurkeník.

Sokolské tělocvičné jednoty jsou pobočnými spolky ČOS s vlastní právní subjektivitou, jsou to neziskové organizace, které se významně podílí na sportovním, společenském a kulturním životě v mnoha obcích naší republiky.  Sbírka v obci Zdiby ukazuje, že lidem není lhostejné, co se v jejich obci děje a na smysluplné projekty rádi přispějí. 

Reklama

Výběr článků

Načítám