Hlavní obsah

Ve Volyni vystoupí známá rodinná kapela s mladičkým bubeníkem

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kelly Family, Bee Gees, Beach Boys ani Nedvědi to však nebudou. Jedná se o trio Petry Börnerové, a na programu nabudou ani vlezlé hity, ani sladkobolné písně táborových ohňů, byť prvky folku se v tvorbě kapely nechybí. Základem je blues, jehož je manžel Petry Tomáš Bobrovniczký léta propagátorem.

Foto: archiv
Článek

Mnozí pamatují Tomáše Bobrovniczkého především jako bubeníka, v posledních letech včak přesedlal prioritně na kytaru, v této rodinné sestavě je to pro blues naprosto typická kytara rezofonická.

Kuriozitou je, že tento nástroj typický pro hudbu delty Mississipi vynalezli roku 1928 dva bratři slovenského původu, jejichž otec dříve do Států emigroval. A i sám Tomáš, přezdívaný též Bobek, pochází z Komárna, takže je vlastně ne severu Čech, kde s rodinou žije, jakýmsi novodobým emigrantem. Aktivně se také podílí na pořádání bluesových festivalů i organizaci koncertů po klubech.

Petra Börnerová, zpěvačka ovládající dále akordeon, je naopak rodačka ze severu Čech, časem se dostala v hudebním vývoji rovněž k blues, a díky tomu poznala i svého manžela. Letité vystupování v duu se roku 2015 rozšířilo na trio, a to nástupem, tedy usednutím, jejich syna Tomáše jr. za bicí. Je mu momentálně pouhých deset let, takže pochopitelně jeho hra je zatím úspornější, ale ani Buddy Rich, Jon Hiseman, Billy Cobham, Ginger Baker nebo Dennis Chambers v dětském věku nebyli takovými velmistry, jako jim bylo dlouholetým vývojem dáno. Vzhledem k brzkému nástupu na aktivní hudební dráhu i vzoru v rodičích lze předpokládat, že tento "mládenec" se v muzikantském světě neztratí.

Manželům i synkovi bylo dáno zahrát si - ať již jednotlivě, nebo pospolu, s mnoha respektovanými muzikanty, jako jsou kytaristé Chris Duarte, Gwyn Ashton, Ďuro Turtev, Luboš Andršt, nebo s legendárním baskytaristou Fedorem Frešem - odvěkým členem Vargovy kapely Collegium Musicum, ale i člena Hladíkova Blue Effectu, Griglákovy Fermáty, Hamellových Prúdů, nebo Ursiniho Soulmenů. Ten s triem hostoval do své smrti.

Další informace o členech aktivní rodiny na webu kapely.

Koncert, pořádaný Městským muzeem ve Volyni, proběhne v pátek 17. května, začátek ve 20 hodin, místo činu jako obvykle přízemí volyňské tvrze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám