Hlavní obsah

Ve vltavské zátočině u Kralup se pilně činí podvodní buldozer

Novinky, Martin Tlustý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pravém břehu kralupské vltavské zátočiny směrem na Nelahozeves v těchto dnech pilně pracuje podvodní buldozer Komatsu D155W, který byl vyroben v Japonsku, a na Kralupsku jej nevidíme rozhodně poprvé.

Foto: Martin Tlustý

Na pravém břehu kralupské vltavské zátočiny směrem na Nelahozeves opět úřaduje podvodní buldozer Komatsu D155W, který zde není rozhodně poprvé.

Článek

Vltavské dno je vcelku pravidelně skenováno tmavě žlutou vyměřovací lodí Valentýna oboustranně opatřenou výložníky s ultrazvukovými čidly. Aktivně vyhledává případné plavební překážky, hlavně naplavené kamení a písek.

Na Kralupsku čištění opakovaně zanášeného říčního koryta pro správce toku provádí odborná firma z Hradce Králové, která tak činí na základě podkladů dodaných Povodím Vltavy. Ty vycházejí z velmi důkladného ultrazvukového skenování prováděného již zmíněnou vyměřovací lodí.

Podle vyjádření obsluhy potrvají práce na kralupském úseku Vltavy ještě minimálně dva týdny. Následně bude přijíždět nákladní vanový člun v sestavě s tlačným remorkérem a nahrnuté kamení spolu s pískem poputují dále po řece na vhodné úložiště.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám