Hlavní obsah

Ve Valašském Meziříčí budou vystaveny barokní sochy z okolních kostelů

Novinky, Adéla Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Muzejním a galerijním centru v zámku Žerotínů budou mít návštěvníci jedinečnou možnost zhlédnout barokní kostelní výzdobu na výstavě s názvem ANDĚLÉ Z VESELÉ A PŮVODNÍ BAROKNÍ VÝZDOBA FARNÍHO KOSTELA VE VALAŠSKÉM MEZIŘÍČÍ. Vernisáž výstavy proběhne 24. března v 18 hodin.

Foto: MgA. Jakub Gajda, Ph.D.

Socha nezrestaurovaného anděla z oltářního obrazu sv. Martina v interiéru kostela svatého Martina ve Veselé u Valašského Meziříčí

Článek

Výstava představí nově zrestaurované barokní sochy andělů původem z Velehradu, které jsou nyní součástí oltáře v kostele sv. Martina ve Veselé.

Návštěvníci budou mít zároveň jedinečnou příležitost spatřit původní dřevěné sochy Getsemanské zahrady z farního kostela Nanebevzetí Panny Marie ve Valašském Meziříčí, které nebyly od roku 1931 nikdy vystaveny. Naskytne se tak jedinečná příležitost zhodnotit stav nedotčených barokních soch při pohledu na čerstvě zrestaurované anděly z Veselé. 

První část výstavy přináší příběh čtyř barokních soch andělů z oltáře kostela sv. Martina ve Veselé, od jejich zajímavého původu ve Velehradu, až po proces záchrany této kulturní památky díky restaurování. Oltářní soubor, jehož původ spadá zřejmě do první poloviny 18. století, byl do kostela ve Veselé přenesen ze zrušeného cisterciáckého kláštera ve Velehradě bývalým mnichem Janem Nepomukem Weiserem.

Původní rozmístění plastik ve Veselé okolo oltářního obrazu je zachyceno na fotografii z roku 1944, v roce 1977 byly plastiky pro svůj špatný stav sejmuty ze stěny a uloženy v objektu fary.

Návštěvníci se budou moci nejen podívat na dvě zrestaurované a dvě nezrestaurované sochy andělů, ale především se detailně seznámit s postupy restaurátorského procesu. Restaurováním soch andělů se zabývá akademický sochař a restaurátor MgA. Jakub Gajda, Ph.D.

Celkový koncept poukázat na dřevěnou barokní plastiku v okolí Valašského Meziříčí doplní soubor soch pocházejících z farního kostela ve Valašském Meziříčí. K vidění budou sochy z dílny pozdně barokního olomouckého sochaře Jana Michaela Scherhaufa a dřevěné barokní sochy z Getsemanské zahrady. Návštěvníci tak budou mít neopakovatelnou příležitost seznámit se s původní sochařskou výzdobou kostela.

Výstava bude v Muzejním a galerijním centru k vidění do 17. května.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám