Hlavní obsah

Ve Ski areálu Bílá v Beskydech se lyžuje

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes všeobecný nedostatek sněhu v Moravskoslezském kraji se v Bílé v Beskydech stále lyžuje. V provozu jsou obě sjezdovky a to jižní i severní. Bez problémů funguje i dětský lyžařský park.

Foto: Josef Zajíc

Jižní sjezdovka u Hotelu Pokrok (28. 12. 2011).

Článek

Bílá je obec na Frýdecko-Místecku v Moravskoslezském kraji. Leží v CHKO Beskydy v blízkosti hranice se Slovenskem. Než byla v roce 1964 zahájena stavba vodní nádrže na pitnou vodu nad obcí Ostravice, dalo se do Bílé dojet vlakem.

Pokud návštěvník jede do Bílé autem, projíždí okolo vodního díla Šance. V současné době se ho týká poměrně nezvyklý pokles vody - zhruba o 8 metrů. A tak v jižní části přehrady v okolí památníku Maryčky Magdonové ve Starých Hamrech je možné vidět zbytky základů tehdejších stavení a ještě poměrně zachovalý mostek, pod kterým teče řeka Ostravice. To vše při normálním stavu vody není vidět.

Je třeba upozornit, že se nesmí překračovat hranice zákazu vstupu na vyznačený pozemek, protože jde o hygienické pásmo s pitnou vodou.

V obci Bílá nabízí lyžařské možnosti Ski areál Bílá. Ve středu 28. prosince se bez problému lyžovalo na jižní sjezdovce a v provozu byl i vlek. Fungoval i dětský lyžařský park, ve kterém instruktoři nabízejí základní lyžařský výcvik na malé sjezdovce přizpůsobené malým lyžařům. Vedle jižního svahu je Hotel Pokrok, který nabízí nejen ubytování, ale také běžné stravování pro všechny hosty areálu.

Na severní straně svahu je již dlouhou dobu vybudována sjezdovka a vlek. V současné době lyžaře na vrchol dopravuje čtyřsedačková lanovka. Byla v provozu zelená sjezdovka v délce 1050 metrů, která je večer osvětlená. V areálu je dostatečná nabídka občerstvení, půjčovny lyží a vybavení. V případě dostatku sněhu nabízí areál 70 kilometrů upravených běžeckých tratí.

Do obce Bílá se dostanete snadno z více směrů. Autem se dá pohodlně dojet z Ostravy po rychlostní komunikaci R56 do Frýdku-Místku a pak pokračovat po silnici 56 do Frýdlantu nad Ostravicí, do Ostravice a dále podél přehrady Šance do Bílé. Vzdálenost činí 52 km a doba jízdy zhruba 45 minut. 

Vlakem lze jet z Ostravy-Hlavního nádraží do Frýdlantu nad Ostravicí. Zde se přestupuje na vlak do Ostravice a pak se musí jet linkovým autobusem do Bílé. Z Olomouce trvá cesta autem zhruba 1 hodinu 20 minut a z Brna asi dvě hodiny.

Vše další se dovíte na: www.skibila.cz

Související témata:

Výběr článků

Načítám